Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de Gonzalo Bernardos

Gonzalo Bernardos es pronuncia sobre el problema més gran que afronta Catalunya

L'economista ha revelat el motiu pel qual tenim menys fills

Gonzalo Bernardos va ser el clar protagonista de l'últim debat acalorat a 'La Sexta Xplica', programa que es va emetre dissabte passat 6 de maig a prime time. Al programa presentat pel gadità José Yélamo, es va analitzar amb tot detall el tema del descens de la natalitat a Catalunya en els últims temps.

Són diverses causes les que han provocat que les catalanes tinguin menys fills. I entre d'altres hi ha els problemes de conciliació familiar, la situació econòmica complicada que viu el país i, fins i tot, els canvis a l'espectre social, com el feminisme.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

El cap de setmana passat, el programa de La Sexta va portar la demògrafa Mariona Lozano, experta en aquest tema tan espinós del descens de la natalitat.

La convidada va posar sobre la taula que una de les principals causes d'aquest descens de la natalitat «és la inseguretat laboral i residencial». Per si no n'hi hagués prou, aquesta va assenyalar que sol donar-se sobretot «en les dones més joves».

Gonzalo Bernardos manté un acalorat debat sobre la natalitat

El cas és que Gonzalo Bernardos no va estar gens d'acord amb aquestes afirmacions de la convidada a 'La Sexta Xplica'. Amb tot, l'habitual col·laborador de La Sexta va opinar que no veia correcte afirmar que la principal causa de tenir menys fills fos d'índole econòmica.

Foto de l'economista Gonzalo Bernardos.
Gonzalo avisa sobre el que passa a Catalunya | La Sexta

Per defensar el seu punt de vista, Bernardos va exposar que «als 60, les famílies tenien més fills i la renda per càpita era molt inferior a l'actual».

Una de les convidades al debat com Laura Blanco, li va respondre que «en aquells temps, hi havia una dictadura. Les dones no tenien tants drets com actualment, ja que la seva única comesa era tenir fills».

A més, Maribel, una jubilada convidada al programa, també critica el punt de vista de Bernardos sense tallar-se ni un pèl. «Als anys 60 teníem més fills, però resulta que a les dones que treballaven, els donaven un dot perquè marxessin a casa a cuidar els fills», començava.

«I les que ens quedàvem havíem d'estirar pares o mares. Gràcies que, l'any 1974, vam aconseguir entrar als sindicats, vam començar a fer escoles bressol i érem 100 dones feministes, ara som milers», assegurava de manera contundent.

Així doncs, Bernardos es va regirar davant d'aquest discurs i va fer saltar de la cadira una col·laboradora habitual, la sindicalista Afra Blanco.

La contundent afirmació de Gonzalo Bernardos sobre el descens de la natalitat

«Últimament tot és feminista. Aquesta és una situació molt senzilla, abans no es mirava si es podia mantenir o no els fills i les famílies tenien molts menys capricis. Ara 'mimem' més els fills, els volem donar de tot i això és un factor que redueix la natalitat», va exposar Bernardos.

Detall dels peus d'un bebè
El descens de la natalitat és un fet al nostre país | Unsplash

Afra no es va quedar callada i va afirmar que no estava ajudant pas a les feministes en la història del nostre país.

Veient que Gonzalo li tallava el discurs, Afra va dir prou. «Hi ha més gent que vol parlar, Gonzalo, especialment quan estem parlant de les dones. Volem parlar i ens agradaria que els homes també diguéssiu que sou feministes, perquè significa igualtat real entre homes i dones».

Blanco finalment va poder acabar el seu discurs reivindicatiu i va deixar en silenci l'economista de capçalera de La Sexta. Aquesta va assegurar que «el 91,1% de persones inactives van ser dones que no van buscar feina perquè es van dedicar a la cura de persones grans i menors», va finalitzar.