El Govern ha autoritzat aquest dimarts transferir 5 milions d'euros addicionals dels fons extraordinaris al Departament d'Empresa per reforçar les línies d'ajuts directes per als locals de centres comercials i establiments de més de 400 metres quadrats, així com per a esdeveniments i recintes firals afectats per les restriccions de la Covid-19. Aquests 5 milions se sumen als 10 milions anunciats fa dues setmanes, i situen en els 15 milions la dotació total d'aquestes línies d'ajuts, que s'activaran properament.
De l'import total, 10 milions seran per les botigues de centres comercials i establiments de més de 400 metres obligats a tancar entre el 7 de gener i el 28 de febrer, i els 5 milions addicionals per esdeveniments i recintes firals. En els propers dies, el Govern té previst publicar les bases conjuntes de les dues noves línies d'ajuts.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Foment de l'acreditació de competències digitals de la ciutadania
El Govern ha aprovat també aquest dimarts un decret per regular l’acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació (ACTIC). El decret revisa i actualitza la regulació que es va fer el 2009 relativa a l’ACTIC per garantir-ne l’adaptació al marc europeu de competències digitals i a la normativa i els criteris sobre simplificació administrativa que s’han aprovat en els últims anys.
També es regulen els centres col·laboradors i els òrgans de l’administració, que conjuntament formen l’estructura organitzativa. Amb la nova regulació es vol afavorir la racionalització i la simplificació administratives, així com actualitzar el model d’acreditació, de manera que respongui adequadament a l’evolució de les TIC. El certificat ACTIC, expedit per la Generalitat, permet demostrar el nivell de coneixement en tecnologies de la informació i la comunicació davant qualsevol empresa o administració pública. Els certificats compten amb tres nivells: bàsic, mitjà i avançat.
Aquest Decret presenta novetats significatives en diversos àmbits. Com que la realitat de la societat digital i de les TIC canvia de forma ràpida i constant, els continguts a acreditar i la seva estructura s'han separat del redactat de la norma, de manera que, en endavant, es regularan per mitjà d'una ordre de la persona titular del departament en matèria de societat digital. Aquest canvi permetrà que, en els propers mesos, es pugui aprovar una nova estructura de continguts adaptada al marc europeu de competències digitals (DigComp) i que l'ACTIC es mantingui alineada amb aquest marc en el futur.
Millores en l'«acompanyament» als centres educatius catalans
En un altre ordre de les coses, el Govern ha aprovat aquests dimarts el Decret de la Inspecció d'Educació, norma que actualitza l'anterior del 2000 «per tal d'adequar-lo a les necessitats actuals del sistema educatiu». El Departament d'Educació vol «garantir la qualitat de la funció inspectora» en el marc d'autonomia de centres i una major integració d'actuacions amb els agents socioeducatius del territori.
A més, aposta per millorar la singularització de les actuacions de la inspecció a cada centre. Segons el Govern, es dona especial importància a l'acompanyament als centres, amb una visió «més horitzontal» de les relacions entre inspectors i direccions. També s'insisteix en la importància del treball «des de la proximitat» i la presència continuada als centres.
El decret concreta les finalitats de la inspecció i actualitza les seves funcions i la manera d'exercir-les. Entre les funcions, els principals canvis són la de contribuir a la qualitat, l'equitat i la inclusió educatives, enfortir el lideratge educatiu de les direccions dels centres i l'exercici de l'autonomia, promoure projectes de transformació educativa dels centres, afavorir el desenvolupament professional dels docents i protegir els drets dels alumnes.
També s'inclou que la inspecció ha de potenciar el treball coordinat i en xarxa dels centres, serveis educatius i serveis socioeducatius i de salut d'un territori, així com incorporar l'acompanyament en l'exercici de les funcions, el treball en equip i l'adequació al context de cada centre.