Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les banderes de la Unió Europea i d'Espanya darrere

El govern ho té clar: el nombre d’espanyols que estarà vacunat abans de setembre

Sanitat espera que augmenti el nombre de dosis que rebrà Espanya i la resta de la Unió Europea

Des de l'inici de la vacunació contra la Covid-19 al nostre país, les crítiques davant la insostenible lentitud del procés no han deixat d'augmentar.  Malgrat això, i aprofitant les últimes novetats sobre el subministrament de dosi per part de les farmacèutiques, el ministeri de Sanitat ha reiterat aquests dies que el seu objectiu és immunitzar al 70% de la població al setembre d'aquest 2021. 

Un objectiu que avui dia sembla molt allunyat, però que la ministra Carolina Darias considera que està «a l'abast de la mà». Ara com ara, segons les dades oficials, únicament 2.797.015 espanyols han estat vacunats amb les dues dosis, que no arriba a representar ni el 6% de la població total del nostre país. Amb aquestes dades a la mà, els experts assenyalen que a la fi d'any, si seguim igual, costarà arribar al 30% d'immunitzats. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El ritme de vacunació comença a agafar velocitat a Espanya

També és cert que, amb l'arribada d'aquest mes d'abril, la vacunació està començant a agafar ritme, amb l'arribada de més i més vials. «Aquesta arribada massiva de vacunes possiblement és indicatiu que ja es comenci a normalitzar el ritme d'arribada de vacunes al nostre país i a la resta de països de la UE», ha assegurat a 'El Mundo' el president de l'Associació Espanyola de Vacunologia, Amós García Rojas. 

Ell mateix forma part de l'equip tècnic que assessora el govern en l'estratègia nacional de vacunació contra la Covid. En aquest sentit, Rojas reconeix que la situació actual no és la idònia, ja que fins ara hi ha hagut problemes principalment de lliurament de vacunes per part de les farmacèutiques: «Han arribat tard, a un ritme inferior al previst, al planificat, al programat i fins i tot al contractat en tota la Unió Europea», assegura. 

Les autoritats mantenen l'objectiu del 70% de vacunats al setembre

Malgrat aquest enlairament primaveral del procés de vacunació, la possibilitat de tenir 33 milions d'espanyols vacunats abans de tardor sembla encara molt remota. «Depèn del fet que es compleixin els ritmes d'arribada d'immunitzacions i els contractes de la UE amb la indústria», matisa Rojas, que també reconeix que no serà  fàcil. 

«Desconeixem si pot passar qualsevol succés que alenteixi el ritme, per la qual cosa no podem definir un escenari», assegura, si bé insisteix que, si tot va bé, a l'estiu el volum de persones que ja estiguin vacunades «serà important». 

Ara com ara, el ministeri de Sanitat ha destacat les arribades, aquests dies, de noves dosis d’AstraZeneca i Pfizer al nostre país, i ha animat a les comunitats a administrar-les fins i tot per Setmana Santa. «Estem agafant velocitat de creuer. Cada dia anirem a més velocitat i a més rècord de vacunació», ha insistit Darias. 

Pfizer, la farmacèutica que més vacunes ha enviat fins avui

La veritat és que fins al passat 31 de març, a Espanya s'havien administrat un total de 8.342.160 dosis de les vacunes de Moderna, Pfizer i AstraZeneca. Aquestes inoculacions representen un 86% de totes les dosis que han arribat al nostre país, que ascendien a la fi de març a un total de 9.589.995 dosi. Qui més ha complert ha estat Pfizer, amb 6.470.295 dosi, de les quals s'han injectat 6.236.534.

A continuació trobem AstraZeneca, que malgrat els contratemps i lliuraments tardans ha enviat 2.175.700 vacunes, de les quals s'han administrat 1.639.662, i finalment Moderna, que ha lliurat tan sols 1.044.000 dosis, de les quals s'han administrat 475.959.

Val la pena afegir que els ulls estan ara mateix llocs en la vacuna de Janssen, que s'administra com una única dosi, i podria accelerar moltíssim més tot el procés. Les primeres dosis arribaran, molt probablement, a principis de maig.