Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un home fent servir l'ordinador

El govern aclareix si es pot demanar treballar només 4 dies a la setmana

Diverses empreses ja ho han posat en pràctica amb força èxit

La possibilitat de reduir la jornada laboral a només quatre dies a la setmana és sobre la taula. El sistema de treball ha anat evolucionant amb els anys, com hem pogut comprovar amb la implantació del teletreball. Ara, el pròxim objectiu passa per reestructurar els horaris a les empreses.

Ara com ara, diverses companyies espanyoles ja es troben en període de proves tractant de comprovar si realment és possible dur-ho a terme. Això sí, de manera oficial no es pot demanar encara als caps. Va ser el mes de juliol passat quan el Ministeri d'Indústria va començar els tràmits per dur a terme aquesta disminució d'hores a més de 100 empreses.

El projecte s'integra dins d'un programa engegat pel govern amb Más País. En aquest conveni es recull la possibilitat que les entitats que s'acullin al pla estableixin les 32 hores setmanals. Tot i això, hi hauria la possibilitat d'ampliar-lo fins a les 36.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Es deixarien enrere les 40 hores que mantenen des de fa dècades la majoria de companyies del nostre país. Tot i la rebaixa d'hores, el sou es mantindria i hi hauria l'obligació de cobrar el mateix que actualment. S'entén que malgrat dedicar menys hores a la feina hi hauria un rendiment més gran i això repercutiria en l'eficiència.

Una inversió de 10 milions per analitzar-ne la viabilitat

La proposta de l'Executiu va comptar amb una inversió de 10 milions d'euros. No obstant això, la intenció inicial era destinar-ne 50.

Imatge d'un fuster
El pla que contempla aquesta reducció horària encara està en període de proves | GETTY IMAGES

Aquest pressupost pretén desenvolupar «una sèrie de mesures organitzatives i de processos productius». També per executar «accions de formació, que generin una millora de la productivitat».

Des del ministeri assenyalen que totes aquestes accions estan pensades sobretot per a companyies petites i mitjanes de l'àmbit industrial. Ara com ara, però, ens trobem en un període de proves.

Les empreses que s'han acollit a la campanya estan rebent aquestes ajudes per sufragar els sobrecostos de la reducció. Durant un parell d'anys es durà a terme un estudi on es valoraran els aspectes més beneficiosos d'aquest nou horari.

Quins resultats s'estan aconseguint?

Hi ha molts dubtes sobre els resultats que es poden desprendre del projecte. A més d'un li costa creure que en 32 hores es puguin obtenir uns rendiments molt similars als obtinguts en 40. Però, la iniciativa ja està en marxa i són diverses les entitats que el desenvolupen amb força èxit.

De moment, el País Valencià ha estat la primera del país a posar en marxa una línia d'ajudes especials. Però, especialment cridaner és el cas de l'empresa jienenca 'Software Delsol', que va ser la primera a fer el pas en aquest sentit. El gener del 2020 va decidir implantar la reducció.

Imatge d'un grup de treballadors parlant
La majoria d'empreses que ho han provat han aconseguit bons resultats | GETTY IMAGES

Des de fa tres anys han aconseguit incrementar la plantilla un 6%, rebaixant l'absentisme laboral un 30%. Per tant, l'experiència està aconseguint força punts positius.

Com funciona aquesta idea en altres països?

A més d'Espanya, altres països d'Europa també es troben en fase d'experimentació per reduir la jornada laboral. És el cas del Regne Unit, on 70 companyies amb 3.300 empleats van decidir incorporar aquest sistema.

El 15% de les entitats que van prendre part en aquest programa admeten que la millora va ser considerable. Un 34% ho havia fet de manera lleu, mentre que gairebé la meitat s'havien mantingut com estaven. Amb prou feines es van registrar casos on el resultat fos negatiu.

Es tracta d'un plantejament molt interessant amb vista al futur, que pot tirar endavant determinades empreses. Però, queda molt perquè de manera oficial les empreses espanyoles ho acabin acceptant.