Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Unes ulleres de sol situades a la sorra d'una platja

El govern espanyol aclareix si podrem marxar de vacances aquest estiu

El ministeri de Turisme confia en la velocitat de la campanya de vacunació per a entrar a l'estiu amb millors perspectives

Unes ulleres de sol situades a la sorra d'una platja
El ministeri de Turisme confia en la velocitat de la campanya de vacunació per a entrar a l'estiu amb millors perspectives | Unsplash | Ethan Robertson

La superació de la primera onada i l'obertura de les fronteres van portar a un moment d'eufòria el juny de 2020 a Espanya. Però l'aparició dels rebrots no va trigar a frustrar totes les esperances. El sector turístic va viure la pitjor temporada que es recorda, i molts espanyols es van quedar sense poder viatjar per les restriccions d'altres països.

Semblava que l'estiu de 2021 seria el moment de la tornada a la normalitat, però el repunt dels contagis després de les vacances de Nadal torna a sembrar dubtes. I els espanyols es pregunten si podran anar de vacances d'estiu enguany.

El Govern s'ha pronunciat per primera vegada de manera clara sobre aquesta qüestió. La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha confiat en la celeritat de les vacunes per a aconseguir la immunitat de ramat abans de l'estiu. Si això succeeix, està segura que es podrà salvar la campanya turística en 2021.

«Si accelerem els plans de vacunació, podem aconseguir aquesta immunitat abans del que es preveu, i es donaran les garanties perquè es redueixin les prohibicions de mobilitat i podem encarar l'estiu amb més optimisme», ha dit la ministra, que també ha avançat que la Setmana Santa serà un moment clau.

En aquells dies «veurem si som capaços d'activar la mobilitat, si no és internacional almenys sí dins del territori espanyol, la qual cosa sens dubte seria un punt de partida en la recuperació del turisme», ha dit la ministra. La Setmana Santa 2021 serà del 28 de març al 3 d'abril, i el Govern té un pla especial per a arribar en condicions a aquestes dates.

La solució del Govern de Pedro Sánchez no passa pel confinament domiciliari, tal com demanen els metges, els experts i diverses comunitats autònomes, sinó mesures acordades en el Consell Interterritorial de Sanitat. En concret, es planeja un confinament perimetral en totes les comunitats i avançar el toc de queda a les 20.00 des d'ara fins a la Setmana Santa. El consell es reunirà el dimecres per a prendre una decisió.

Accelerar la vacunació

La idea del ministeri de Turisme és que si aquestes mesures funcionen i s'aconsegueix reactivar el turisme nacional durant la Setmana Santa, s'obriran millors perspectives de cara a l'estiu. Però el que marcarà la situació dels mesos d'estiu serà la campanya de vacunació, i el ritme amb el qual es pugui aconseguir una immunitat de ramat suficient per a suprimir les restriccions per a viatjar.

El ministre Salvador Illa va anunciar al desembre que a les portes de l'estiu estaria vacunada la majoria de la població a Espanya. Però l'inici de la campanya de vacunació s'ha vist entorpida per la tercera onada de contagis, que resta capacitat per a injectar les dosis. En aquest sentit, la ministra ha assegurat que el Govern treballarà amb les comunitats autònomes i el sector per a fer possible l'avanç de la campanya de vacunació.

Certificat europeu de vacunació

La ministra també confia en l'impacte positiu que pugui tenir el certificat comú de vacunació en el marc de la Unió Europea. Aquest certificat permetrà saber qui s'ha vacunat o ha passat el coronavirus i, per tant, té immunitat. Alguna cosa que, segons Reyes Maroto, «donarà seguretat als viatges i les mesures per a garantir la mobilitat segura».

La proposta ve secundada per altres països i per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que confia que aquest certificat afavorirà la recuperació. En canvi, l'OMS no veu aquesta mesura amb bons ulls, ni tampoc el passaport Covid. Per contra, anima als governs a prendre mesures coordinades i basades en proves científiques.

Restriccions per a viatjar

Les paraules de la ministra llancen una mica d'esperança en un panorama que ara pot semblar bastant negre. Espanya, com la majoria de països de l'entorn, manté l'obligació de presentar una prova PCR negativa amb un màxim de 72 hores. Això fa desistir a la majoria dels viatgers, que prefereixen quedar-se a casa i no córrer riscos.

Espanya ha restringit l'entrada a la majoria dels viatgers de fora de la Unió Europea, la zona Schengen, el Regne Unit i països amb acords bilaterals d'acceptació de viatgers. Els viatgers que arribin de països d'alt risc han de presentar un certificat mèdic que acrediti el resultat negatiu per Covid-19.

Una situació similar és la que viuen la resta de països. Els experts en viatges asseguren que això canviarà les preferències dels viatgers a curt i mitjà termini, buscant un altre tipus de vacances i de destins. Però si es compleixen els auguris de la ministra Reyes Maroto i la immunitat de ramat avança ràpidament en els pròxims mesos, estiu podria ser el punt d'inflexió de la pandèmia per a tornar, per fi, a l'antiga normalitat.