Ada Colau posa fi a la seva tolerància amb el 'top manta' de la mà del PSC

'Tras la Manta' denuncia que l'alcaldessa ha sucumbit a les pressions mediàtiques i d'acord amb el PSC
El govern d'Ada Colau inicia el seu primer dispositiu policial anti 'top manta' | Marcos Bonhora

 

El govern d'Ada Colau ha canviat l'estratègia dels darrers anys respecte a la proliferació de manters a la ciutat de Barcelona, posant en marxa el seu primer dispositiu policial contundent contra aquest col·lectiu. Amb l'entrada al govern del PSC, el qual es va adjudicar el control de la Guàrdia Urbana de la capital del país, finalment l'alcaldessa ha cedit davant la pressió sociopolítica que demanava acabar amb la permissivitat que havien tingut els manters en l'anterior legislatura.

 

«No respectar els drets de les persones no és ser d'esquerres»

El canvi de rumb no ha estat ben rebut per les associacions i plataformes en defensa dels drets dels manters i migrants sense recursos, a qui han acusat de «sucumbir a les pressions mediàtiques i d'acord amb el PSC, a qui han cedit la 'conselleria' de Seguretat i ja parla amb desvergonyiment d'un problema de seguretat, sumant-se a la campanya criminalitzadora dels mitjans i de la dreta».

 

Des de la plataforma 'Tras La Manta', es recorda que els manters són un col·lectiu immensament vulnerable que ha viatjat milers de quilòmetres per trobar la seguretat d'una societat on poder treballar honradament i poder enviar diners a les seves famílies; un col·lectiu que pateix en bona part l'explotació de màfies organitzades. En aquesta línia es pregunten què n'ha fet el govern de Colau de la pancarta que lluïa al balcó de l'ajuntament on es llegia 'Welcome Refugees'.

 

En referència al responsable de Seguretat, el socialista Albert Batlle, l'acusen contundentment després que aquest fes unes declaracions parlant de «deportacions involuntàries de nens i adolescents migrants», «una política fora de qualsevol tractat internacional de protecció de la infància, i per descomptat, dels drets humans». Un fet que aprofiten per retreure a l'alcaldessa de Barcelona: «No respectar els drets de les persones no és ser d'esquerres».

 

 

De 500 a 2.000 manters en l'anterior legislatura

En l'anterior legislatura, la política dels Comuns a l'Ajuntament de Barcelona respecte als manters va ser la d'intentar treure el col·lectiu de la irregularitat, invertint més d'1 M d'euros en la creació del projecte 'Mercats per la inclusió social, implementació i desenvolupament del sistema integral cooperatiu', amb l'objectiu de «donar resposta de manera integral a les necessitats de la comunitat subsahariana amb possibilitats de regularitzar la seva situació administrativa».

 

Tot i la bona voluntat del projecte, liderat per l'ara diputat al Congrés, Gerardo Pissarello, la creació de la cooperativa i la permissivitat del govern de Colau, va disparar el nombre de manters, que per l'efecte crida i segons algunes fonts, s'hauria disparat dels 500 inicials als més de 2.000 que actualment es concentren a Barcelona.

 

L'increment desmesurat de manters, concentrats en les zones més turístiques de la ciutat comtal, va anar acompanyat de l'augment del malestar dels comerciants de la zona, que veien com, a parer seu el govern de Colau «facilitava la competència deslleial d'un col·lectiu que no havia de fer front als impostos ni a les restriccions a l'hora de posar terrasses o ocupar l'espai públic que suposadament havia de ser per als veïns».

 

El govern d'Ada Colau inicia el seu primer dispositiu policial anti 'top manta' | Cedida

 

«Frenarem el Top Manta perquè genera molta inseguretat»

Les declaracions de Colau després de reunir-se amb el conseller d'Interior, Miquel Buch: «Frenarem el Top Manta perquè genera molta inseguretat», afegint que «tot i que amb la venda ambulant s'ha de ser prudent, n'hi ha una part que és il·legal» apuntaven que l'alcaldessa estava també a favor de l'actuació policial.

 

Aquesta decisió es materialitzarà en un primer moment amb més presència policial contundent i una major coordinació de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra per fer front a les màfies. La mesura, tot i aixecar polèmiques dels col·lectius prorefugiats i immigració, ja compta amb l'aprovació dels comerciants 'afectats' pel Top Manta, que al mateix temps demanen més contundència, sancions i actuacions policials encara més efectives.

 

Et pot interessar...