Control dels Mossos d'Esquadra a l'entrada del túnel del Cadí venint de la Cerdanya

El Govern allarga les restriccions contra la Covid-19 a Catalunya una setmana més

Es donaran tots els detalls després de la reunió del Procicat

La situació epidemiològica que viu Catalunya no ha donat marge al Govern per relaxar les actuals restriccions que hi ha Catalunya. Segons avançava TV3, la intenció és que les mesures aprovades fa uns dies, com el confinament municipal o el tancament de tot comerç no essencial durant el cap de setmana, s'allarguin una setmana més. 

Així doncs, tot i que la idea inicial era que aquestes restriccions, que van començar el passat 7 de gener, estiguessin vigents 10 dies, fins al 17 de gener, la realitat ha fet que de moment durin fins al pròxim 24 de gener. 

Encara no s'ha fet públic si hi haurà alguna novetat. El Procicat es troba reunit aquest matí i s'espera que es facin públics i es confirmi aquesta decisió en una roda de premsa posterior a la reunió que tindrà lloc al migdia. 

Argimon ja deixava entreveure la pròrroga

La realitat és que el delicat moment que viu Catalunya ja feia entreveure que seria necessari allargar uns dies més les actuals restriccions. Només ahir es van produir 4.780 nous positius detectats amb una PCR o un TA. L'Rt tornava a créixer fins a 1,27, sis centèsimes més que el dia anterior, i el risc de rebrot es disparava 47 punts fins als 658. 

I cal afegir que la pressió hospitalària continua també en augment. Aquest dimecres es comptabilitzaven 56 noves hospitalitzacions, arribant el nombre de persones amb covid-19 als hospitals fins a les 2.501. També ingressaven 16 persones més a les UCI, fins a les 493. 

I amb aquestes xifres semblava difícil que Salut no prengués aquesta decisió. El mateix secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, defensava aquest dimecres la possibilitat d'allargar «alguns dies més» les actuals restriccions. Argumentava que l'objectiu no és frenar la corba, sinó que es vol reduir «clarament» el nombre de contagis i ingressos hospitalaris. 

Argimon creia «convenient» aquesta pròrroga d'uns dies de les mesures que com deien mantenen el tancament perimetral per municipis. També es mostra favorable a ajornar les eleccions del 14-F, tot i que recordava que no és Salut el responsable de prendre aquesta decisió. 

Quines són les restriccions actuals?

A més de no poder sortir o entrar del municipi sense un motiu justificat, cal recordar que a Catalunya continua vigent el toc de queda nocturn de 22 a 06 hores i el límit de 6 persones com a màxim en les reunions socials. 

En l'àmbit comercial, els grans centres comercials estan tancats i tot el comerç no essencial tanca els caps de setmana. De dilluns a divendres, poden obrir a un 30% d'aforament. També els gimnasos es troben tancats. A la restauració, cal recordar que continuen poden només obrint a les dues franges actuals: de 07.30 a 09.30 i de 13 a 15.30 hores. I amb un màxim d'aforament del 30% a interiors.

Tota la cultura manté el límit d'aforament d'un 50% i de 500 persones, ampliable a 1.000 si es pot assegurar una ventilació òptima. Celebracions i actes religiosos tenen un aforament màxim d'un 30%, encara que també poden congregar 500 persones o 1.000 en espais ventilats.