El Govern referma la seva voluntat de donar veu als municipis tant en la fase de consulta prèvia com en la tramitació de projectes d'energia renovable. L'executiu ha assegurat que «tindrà en compte les decisions» que es prenguin en els plenaris municipals en aquest sentit. El nou marc normatiu, aprovat el passat novembre, possibilita la instal·lació d'energies renovables a tot el país. Així, «s'allibera de pressió» les zones on fins ara s'han concentrat més centrals, com és el cas de la comarca de la Terra Alta. El decret ja contempla que «es tindrà en compte l'impacte acumulatiu derivat de la concentració de parcs eòlics en determinades parts del territori».
La Plataforma en Defensa de la Terra Alta i l'Ateneu Popular la Pastora, que s'oposen a la massificació eòlica al territori, denunciaven divendres la tramitació d'almenys cinc noves centrals i advertien que els projectes preveuen més de 100 nous aerogeneradors, que elevarien a 300 la xifra d'instal·lats en la comarca terraltenca.
El consell d'alcaldes de la Terra Alta va acordar aquest divendres abandonar el projecte 'País Viu, país d'Oportunitats', una estratègia de dinamització socioeconòmica que la Generalitat ha començat a desplegar a les comarques més envellides i despoblades. En relació amb els nous projectes, el Govern ha manifestat que l'actual situació d'estat d'alarma ha aturat les tasques de la Ponència d'energies renovables, l'òrgan de consulta prèvia a la tramitació dels projectes i que té la funció d'analitzar la viabilitat dels avantprojectes de parcs eòlics, i plantes solars fotovoltaiques.
Recepció i reenviament de nous projectes
«Amb la voluntat de garantir tota la transparència i permetre que els ajuntaments se centrin en la gestió de l'emergència sanitària, la Ponència només ha procedit a la recepció i reenviament de nous projectes, sense iniciar el seu procés d'anàlisi ni el termini legal d'avaluació. Tampoc s'ha emès cap avaluació pendent», detalla l'executiu en un comunicat.
Així mateix, el Govern assenyala que el nou decret permet als ajuntaments disposar de tota la informació relativa als projectes per tal que s'hi puguin pronunciar i, també, ofereix assessorament i assistència tècnica i jurídica per estudiar els avantprojectes. Per això, apunta que el nou marc normatiu garanteix «tota la transparència» en el procés de tramitació de nous projectes.
I en aquest sentit, des de la Generalitat remarquen que el pronunciament favorable en la fase de consulta prèvia «no pressuposa que no puguin sorgir nous elements que afectin la seva autorització», en el marc del procés d'avaluació de l'impacte ambiental i de la tramitació.