Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa

El Govern anuncia noves ajudes a Catalunya: més de 20 MEUR

Els ajuts aniran destinats als comerços que no han pogut continuar la seva activitat per les restriccions

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa | CatalunyaDiari.cat

El Govern ha autoritzat aquest dimarts transferir 10 milions d'euros addicionals dels Fons extraordinaris al Departament d'Empresa per crear nous ajuts directes al comerç i als esdeveniments firals que estan obligats a tancar per culpa de la pandèmia. En concret, es destinaran 6,4 milions per a establiments de més de 400 metres quadrats i locals dins de centres comercials, i 3,6 milions per a fires locals, comarcals i nacionals i recintes firals. Els diners per als comerços s'afegiran a les línies de fins a 8.000 euros per establiment que s'han anunciat fins ara, tot i que fonts d'Empresa informen que encara s'està treballant a detallar els imports que es pagaran.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El Govern té previst publicar les bases d'aquests nous ajuts, que gestionarà el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), en els propers dies.

Qui rebrà els diners dels ajuts?

Els 6,4 MEUR per a la nova línia d'ajuts per als establiments de més de 400 metres quadrats i per als locals comercials en centres, galeries i recintes comercials, que estan tancats des del 7 de gener, s'afegiran a les dues que s'han fet fins ara. A finals de desembre, es van atorgar ajuts a 565 comerços. A finals de gener, es va fer una segona línia específica arran de les noves restriccions que es va tancar la setmana passada i que està en fase de tramitació de sol·licitud, i per la qual es pagaran 8.000 euros per establiment. La nova línia es detallarà en els propers dies.

Els 3,6 milions addicionals es faran servir per ajudar a esdeveniments firals que no s'han pogut celebrar per les restriccions sanitàries, ja siguin d'àmbit local, comarcal o nacional, i també als recintes firals.

El Govern amplia la línia d'ajuts directes per a empreses i autònoms del sector turístic

Per altra banda, el Govern ha aprovat aquest dimarts en el Consell Executiu l'ampliació d'11 milions d'euros de la línia d'ajuts per a empreses i autònoms del sector turístic. D'aquesta manera, les subvencions arribaran a 7.080 beneficiaris, un 40% dels quals són empreses d'allotjament, un 23% agències de viatges i el 14% restant, guies turístics. El pressupost total de les ajudes després d'aquesta extensió s'eleva a 38,7 milions d'euros. Els recursos s'extrauran dels fons extraordinaris per combatre la covid-19 i els gestionarà el Departament d'Empresa i Coneixement. Aquesta ampliació és la segona després dels 8,7 milions d'euros addicionals amb què la conselleria ja va reforçar aquesta partida la setmana passada.

Empresa va obrir el 26 de novembre aquesta línia d'ajuts directes dotada inicialment amb 19 milions d'euros amb l'objectiu de contribuir a pal·liar els efectes de les restriccions per combatre la covid-19. Per atendre els 7.080 beneficiaris de la línia, el Departament ha decidit reforçar la inversió que hi dedicarà. Segons indica l'executiu, la gran majoria dels beneficiaris ja ha cobrat la subvenció i la resta ho farà a partir d'aquesta ampliació.

On van destinats els ajuts?

L'ajut és un pagament únic destinat a guies de turisme; titulars d'hotels, apartaments turístics, càmpings o cases rurals; agències de viatge; empreses explotadores d'habitatges d'ús turístic o establiments i activitats d'interès turístic. Dins d'aquest últim grup s'inclouen activitats com els congressos i turisme de reunions; rutes guiades, culturals, sortides de coneixement del patrimoni i el medi natural i excursions; senderisme; cicloturisme; enoturisme; ecoturisme; activitats aquàtiques i nàutiques, i activitats desenvolupades en parcs de natura, aquàtics i temàtics.

En concret, les subvencions consisteixen en una aportació de 2.000 euros per guies; d'entre 5.000 i 20.000 euros per a empreses d'allotjament i d'activitats d'interès turístic segons el nombre de treballadors; i d'entre 5.000 a 10.000 euros per a companyies explotadores d'habitatges d'ús turístic, també en funció de quants empleats tenen.