Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una cambrera netejant una taula buida a la terrassa d'un local a Tortosa

El Govern avança que es podrien ampliar els 40 milions en ajudes als sectors més afectats pel coronavirus

El Govern posa «tota la carn a la graella» i reclama a l'Estat 50.000 MEUR per a les empreses

El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya
El Govern posa «tota la carn a la graella» i reclama a l'Estat 50.000 MEUR per a les empreses | cedida

El vicepresident de la Generalitat en funcions de president, Pere Aragonès, ha explicat que les ajudes per 40 milions d'euros als sectors afectats per les noves mesures sanitàries del Govern de la Generalitat poden ser ampliables «depenent de la situació».

En declaracions a la premsa aquest mateix diumenge, després de visitar l'Hospital de Palamós, Aragonès ha assegurat que «en qüestió de setmanes es poden rebre aquests recursos». 

I ha tornat a demanar al govern central que ajornin el cobrament de l'IVA d'octubre als restaurants, tancats a Catalunya durant quinze dies per evitar més contagis, i que se suspenguin les cotitzacions socials per donar suport als negocis.

Tremosa també obre la porta a ampliar els ajuts

De fet, aquest pas d'obrir la porta a una ampliació dels ajuts ja el va fer el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, el passat dijous. El cap del Departament va assegurar que el Govern és partidari de «posar tota la carn a la graella» i va destacar la intenció de mobilitzar més diners de les fonts pressupostàries per fer front al tancament dels establiments de restauració i la limitació de l'aforament en els comerços. 

Tot i això, va recordar que el Govern només recapta un 10% dels impostos que paguen els catalans i va demanar a l'executiu espanyol «que els diners arribin a les empreses».

En concret, va recordar la petició de Foment del Treball d'injectar 50.000 milions d'euros a les petites i mitjanes empreses per aguantar fins a l'abril, una proposta secundada tant per les patronals i sindicats catalans com pel Govern de la Generalitat. «Tant de bo el govern espanyol europeïtzi la política de resposta», va manifestar en una entrevista a TV3, després de recordar que l'Estat «té capacitat d'endeutament».

Tremosa també va destacar «l'esforç» del Govern de modificar el Codi Civil Català per permetre la congelació dels lloguers en els casos de tancament d'activitat per causa objectiva i va assegurar que espera que aquesta mesura tingui un efecte «notable» per als establiments de restauració.

«Si dins de quinze dies en podem treure quaranta més, els hi posarem tots»

Així mateix, va valorar «l'important esforç» de l'executiu per llançar una línia d'ajuts de 40 milions d'euros. «Si dins de quinze dies en podem treure quaranta més, els hi posarem tots», va remarcar. «La meva feina és acompanyar les empreses, veure com distribuïm els ajuts que inicialment hem valorat en 40 milions i que, si les finances del Govern ho permeten, ampliarem», va afegir.

Tremosa va defensar la decisió de tancar bars i restaurants com un «sacrifici menor» per «guanyar» la resta de trimestre. De fet, el conseller s'ha referit al tancament perimetral de Lleida al juliol com una experiència «positiva», perquè si bé va suposar un «xoc molt important», va contribuir a rebaixar la corba de contagis i va permetre tenir una temporada d'estiu «extraordinària».

«Sacrificarem quinze dies perquè volem tenir la taxa de contagi controlada per intentar arribar a tota la campanya de Nadal sense restriccions», va afirmar. Amb tot, el conseller va demanar a les petites i mitjanes empreses que «aguantin» fins a l'abril, quan s'espera poder tenir tests ràpids, fiables i barats que permetin «normalitzar» molts àmbits de la societat mentre no arribi la vacuna.