La pandèmia s’està estabilitzant a la majoria del país i Catalunya no està sent una excepció. Tot i que els seus indicadors podien fer dubtar sobre si la Covid tornava a l’alça, les dades d’avui confirmen que la velocitat de propagació ha baixat al territori català fins a arribar als 0,92 punts. D’igual manera, també ha descendit el risc de rebrot, la incidència a 14 dies i els ingressats són cada dia menys. A més, només el 4,99% de les proves de la darrera setmana ha donat positiu.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Amb totes aquestes dades és comprensible que el Govern català vulgui afluixar la corda una mica i flexibilitzar les restriccions. Les actuals normes estan imposades fins al pròxim dilluns dia 8 de març, però durant aquests dies ja s’estan plantejant canviar els horaris i les restriccions d’algunes activitats.
Possibles nous canvis a l’hostaleria i la restauració
Els majors beneficiats d’aquest nou canvi serien els més perjudicats fins ara: els negocis de restauració i hostaleria. El seu complicat horari amb esmorzars molt d’hora i poques hores per a dinar ha fet que la seva economia sigui una de les més afectades per aquesta pandèmia. Així, el Govern podria estar plantejant-se ampliar l’horari de servei o ampliar el nombre de persones que poden asseure’s en una taula. Així ho va avançar el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, qui assegurava que es contemplava la «flexibilització d’alguns dels sectors que més pateixen per a donar-los aire».
El Procicat es reunirà aquest dimecres i dijous per valorar quina és l'opció més segura tant per als hostalers com per als clients, sobretot tenint en compte que la Setmana Santa es troba cada cop més a prop. Tot i això, i per no fer il·lusions innecessàries a la població, Procicat ja ha confirmat que es mantindrà el toc de queda des de les 22h fins les 6h, així com també se seguirà aplicant el confinamentcomarcal durant tots els dies de la setmana.
Por i incògnites sobre les restriccions de Setmana Santa
La Setmana Santa continua sent la gran incògnita a hores d’ara. Mentre algunes comunitats com Madrid aposten per salvar la SetmanaSanta i aprofitar per obrir fronteres i reactivar l’economia, gran part de les comunitats ho veuen com un pas definitiu cap a la quarta onada. La portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, va afirmar que si les dades continuen sent estables o fins i tot baixen les xifres, l’executiu està planificant un calendari on s’establirien les restriccions que es poden relaxar i quan.
Tot i això, encara és massa aviat per vaticinar una situació estable de cara a la Setmana Santa, ja que continuen les festes il·legals i les reunions on no es compleixen les mesures de seguretat i higiene. Espanya supera la tercera onada a poc a poc, però sense perdre de vista una quarta onada que acabaria amb les forces i les energies dels sanitaris.