El govern fa marxa enrere: Aquests són els alumnes que no hauran de portar mascareta

El ministeri d'Educació cedeix a la pressió de les comunitats amb una nova flexibilització de les mesures

Pupitres buits en una aula d'una escola
El nou protocol vol garantir la tornada a les aules amb seguretat al setembre | CatalunyaDiari

En ple debat sobre el protocol de Sanitat per a la tornada a les aules al setembre, la ministra d'Educació, Isabel Celaá, anuncia importants novetats. Finalment, el govern ha cedit a la pressió de les comunitats autònomes i ha tornat a canviar els criteris sobre el nombre d'alumnes per professor i l'ús obligatori de mascaretes.

Els consellers autonòmics de Salut van advertir que les directrius fixades des del govern central són inviables i impossibles de complir. L'esborrany comptava amb l'oposició de nou comunitats, i ha hagut de ser reelaborat per oferir un pla amb garanties per reprendre les classes al setembre. És la sisena vegada que Celáa rectifica en aquest tema.

Noves mesures

La distància de seguretat ha passat de 2 a 1,5 metres i l'ús de mascaretes serà més flexible. En l'altra versió, els alumnes d'Infantil fins a 4t de primària (10 anys) no estaven obligats a portar mascareta si romanien dins del seu «grup estable de convivència».

En el nou text, aquesta directriu s'estén a tota la primària, així que els nens d'entre 10 i 12 anys també podran estar al col·legi sense portar mascareta. Ara bé, en el cas del transport escolar la cosa és diferent, i és que tots els nens a partir dels 6 anys hauran de portar mascareta.

En el cas dels adults, els tutors no caldrà que es posin la mascareta si estan dins del grup estable de convivència. Abans només estaven exempts els mestres d'Infantil a 4t de primària. Ara, tots els professors d'aquestes dues etapes es lliuren de portar la mascareta. La resta de professionals i tots els docents de secundària han de portar-la quan la distància és inferior d'1,5 metres.

La flexibilització de les mesures afecta també al nombre d'alumnes per professor. Fins ara s'establien grups estables de convivència de fins a un màxim de 20 nens per adult. El nou text fa els ulls grossos davant la rebel·lió d'algunes comunitats, i permet a les conselleries flexibilitzar el nombre màxim d'alumnat per als grups.

Les noves recomanacions

Els grups de convivència, on els nens es poden tocar sense portar  mascareta  també deixen d'estar limitats fins als 10 anys i s'amplia a tota la primària. Es recomana que aquests grups es creïn en Infantil i 1r i 2n de Primària, així que en la pràctica es rebaixa dels 10 als 8 anys l'organització en grups.

Els pares hauran de quedar-se fora i només podran entrar en cas que l'equip directiu o el professorat ho requereix. Algunes directrius passen a ser recomanacions, com portar menjar calent amb carros o posar papereres de pedal.

Es recomana la neteja, desinfecció i ventilació entre torn i torn a les aules, menjador o altres espais. Els materials no només caldrà netejar-los, sinó desinfectar-los. Per exemple, en acabar d'utilitzar un ordinador d'ús compartit caldrà ruixar amb un producte específic el teclat, el ratolí i la pantalla.

També s'estableixen nivells de risc per al cas que s'hagi d'atendre a contagis, i s'especifica l'entrada i sortida esglaonada del centre. Per limitar el nombre de persones en un espai, el text recomana les reunions i assemblees de forma telemàtica.


Comentaris

envia el comentari