Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de tres companys de feina rient-se

El govern aprova la Llei de Famílies: 9 dies de permís retribuït a la feina

Aquesta nova llei permetrà ampliar els drets de les parelles de fet i augmentar els permisos en cas de malaltia

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la Llei de Famílies que inclou un permís de cinc dies a l'any per a la cura de familiars o convivents. Els treballadors poden demanar a més quatre dies extra per 'causes de força major'. En total, nou dies disponibles per a conciliar treball i família.

El Govern va presentar el desembre l'avantprojecte d'aquesta llei, impulsada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. Ara, el Consell de Ministres aprovarà el text sense modificacions. I s'enviarà al Congrés dels Diputats per a l'aprovació definitiva per via d'urgència.

La norma s'estructura en quatre parts fonamentals, començant per ampliar la protecció social i el dret a la conclusió. Un altre punt important és el reconeixement dels diferents tipus de família que hi ha a Espanya. I finalment, la protecció dels drets dels infants i els adolescents.

1. S'amplia la renda de criança

La Llei de famílies estén la renda de criança de 100 euros al mes per a famílies amb fills i filles de 0 a 3 anys. L'ajuda arribarà a més famílies, unes 250.000 noves mares segons càlculs del departament. Les famílies nombroses es consideraran «famílies amb més necessitats de suport a la criança».

Fotomuntatge d'un bebè i un bitllet de 100 euros
250.000 noves mares cobraran aquesta ajuda. | CatalunyaDiari

També es donarà prioritat a les famílies monoparentals amb dos fills i famílies amb dos fills on un tingui discapacitat. Així mateix, les famílies amb dos fills d'una víctima de violència de gènere o un progenitor en tractament hospitalari també tindran preferència. O si hi ha un cònjuge amb guarda i custòdia sense dret a pensió alimentària.

Les famílies nombroses amb quatre fills passen a ser considerades de 'categoria especial' en aquest apartat. També les famílies amb tres fills en cas de part múltiple, i les famílies amb tres fills i ingressos baixos. En aquest cas, es consideren ingressos baixos fins al 150% de l'IPREM (12.600 euros anuals).

2. Permís pagat de cinc dies l'any

La Llei de famílies també té com a objectiu garantir el dret a la conciliació. La mesura estrella de la llei són els cinc dies a l'any de permís retribuït per atendre un familiar fins a segon grau o convivent. Els treballadors poden sol·licitar-los en les següents circumstàncies:

  • - Accident
  • - Malaltia greu
  • - Hospitalització
  • - Intervenció quirúrgica sense hospitalització
Imatge d'un pacient ingressat
Podràs demanar un permís de cinc dies si tens un familiar malalt. | Getty Images

A més, la llei preveu un permís parental de vuit setmanes. Els progenitors podran exercir-lo de manera contínua o discontínua fins que el menor faci vuit anys. També s'aprova un permís de quatre dies per absència per atendre un familiar que requereixi atenció immediata (es podrà demanar per hores).

3. Més drets per a les parelles de fet

La nova llei equipara els drets entre els matrimonis i les parelles de fet. A partir d'ara, les parelles de fet tindran accés als quinze dies de permís per registre com els matrimonis. Es protegirà especialment les famílies LGTBI, amb discapacitats, múltiples, reconstruïdes, adoptives i acollidores.

Les famílies múltiples, és a dir, que tenen diversos fills o filles alhora, seran considerades com a col·lectiu d'especial protecció. Els fills i filles de parelles no casades podran ser inscrits al registre pel progenitor no gestant. Així s'amplien els drets per a tota mena de models familiars.

4. No al polèmic 'PIN parental'

La llei prohibeix que els pares i els tutors puguin impedir l'accés a continguts sobre diversitat familiar. Es tracta del punt més polèmic de la llei, que finalment s'ha aprovat de manera íntegra. Queda per tant descartat el 'PIN parental' per prohibir l'accés dels menors a aquests continguts.

El PIN parental era una proposta d'un sector de la societat perquè els pares poguessin vetar l'assistència dels fills a continguts sobre diversitat. La nova llei prohibeix el 'PIN parental'. El Govern considera que així protegir els drets de nens i adolescents a la informació i la formació.