Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès, amb el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez

El Govern Aragonès, embastat: La meitat dels consellers ja estan confirmats

El nou president de la Generalitat prendrà possessió del seu càrrec aquest dilluns al vespre

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, prendrà possessió del seu càrrec aquest dilluns al vespre. Poques hores abans d'aquesta cita, el seu Consell Executiu, fruit del pacte entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, va prenent forma. Pràcticament la meitat dels departaments del nou Govern tenen ja un conseller titular confirmat i conegut. Però encara queden obertes algunes de les principals incògnites sobre els membres de l'executiu que acompanyarà Aragonès en aquesta legislatura. La continuïtat o el relleu d'alguns dels actuals membres del Govern i qui ocuparà la Vicepresidència, a proposta de JxCat, mantenen l'estructura pendent dels moviments d'última hora.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El nou Consell Executiu tindrà catorze departaments, segons l'acord que van signar ERC i JxCat. I a poc a poc es van concretant les carteres que ja tenen tancat el seu titular. Estan confirmats i es donen per segurs els noms de Laura Vilagrà (membre d'ERC) per a ocupar la conselleria de la Presidència; Jaume Giró (a proposta de JxCat) per a la cartera d'Economia i Hisenda; Josep Maria Argimon (també escollit per JxCat) per a liderar el departament de Salut; Roger Torrent (ERC) per a ser conseller d'Empresa i Treball; Victòria Alsina (JxCat) per a ocupar el Departament d'Exteriors i Transparència; i Joan Ignasi Elena (a proposta d'ERC) per a ser el titular d'Interior.

Pendents de la vicepresidència i el portaveu del Govern

Amb aquest llistat, gairebé la meitat del Govern és ja conegut poques hores abans que Aragonès pugui ja signar els seus nomenaments. Dues de les atribucions més potents, amb més projecció pública, i que major pes tindran al nou executiu, però, encara segueixen vacants. Es tracta de la Vicepresidència i el portaveu del Govern. Totes dues àrees haurien d'anar lligades a consellers que ja tinguin assignada una altra cartera, a no ser que s'acabi optant, en aquest darrer cas, per un portaveu amb càrrec de segona fila a l'estructura de Govern.

De moment, la Vicepresidència que ha de proposar JxCat segueix sense titular, després que noms com el d'Elsa Artadi, que molts a JxCat donaven per segur, es descartessin. Persones com Jordi Puigneró o Meritxell Budó, tots dos actuals consellers en funcions, han sonat per poder fer-se càrrec d'aquesta àrea si segueixen al Govern. En aquest sentit, 'El Periódico' apunta aquest dilluns que Puigneró sembla tenir avantatge. ERC, per la seva part, haurà d'escollir la persona que farà de portaveu i fins ara no s'ha atribuït encara a ningú aquesta responsabilitat.

Alba Vergés podria passar al nou Departament de Feminismes

El nou Departament de Feminismes i Igualtat podria recaure en la fins ara consellera de Salut, Alba Vergés, o en la diputada d'ERC Jenn Díaz, però a hores d'ara, continua sense tenir titular confirmada. En una situació semblant es troba el departament de Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana, que fusiona Polítiques Digitals i Territori, per al que JxCat encara no ha concretat un conseller, però les travesses apunten que els dos actuals consellers del ram, Jordi Puigneró i Damià Calvet, són els millor situats per quedar-se amb aquesta cartera.

Pel que fa a Educació, alguns mitjans com 'Nació Digital' o 'La Vanguardia' apunten que Josep Bargalló podria deixar el càrrec, sent substituït pel director general de Centres Públics, Josep González Cambray. L'ara consellera d'Agricultura, la republicana Teresa Jordà, podria seguir al Govern fent-se càrrec del departament que fusiona les atribucions de la cartera que ara gestiona amb les d'implicació mediambiental, creant el Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació.

Ester Capella apunta a delegada del Govern a Madrid

Una altra de les incògnites d'entre les conselleries que gestionarà Junts és qui ocuparà el departament de Recerca i Universitat. Algunes veus de la formació comenten que s'escollirà una persona provinent del món de la recerca sanitària, però altres apunten a l'actual portaveu del grup parlamentari de JxCat, Gemma Geis, com a consellera d'aquesta àrea. El departament de Justícia, en mans de Junts, podria ser, segons 'La Vanguardia' per l'advocada i exdiputada a Madrid, Lourdes Ciuró, mentre que sobre Cultura, sota control d'ERC, poques especulacions encara.

Per últim, la conselleria de Drets Socials, que va recaure en JxCat, també es manté sense titular confirmat. Tot i això, han sonat per a ocupar aquest departament l'actual consellera de la Presidència, Meritxell Budó, o noms com el de Maria Àngels Cabasés. Un altre dels càrrecs que haurà de canviar és el de la Delegació de la Generalitat a Madrid. Serà ERC qui l'esculli ara, i després que el Departament de Justícia hagi passat a mans de JxCat, 'Nació Digital' va apuntar aquest dissabte que Ester Capella podria acabar sent la delegada a la capital espanyola.