El govern de Sánchez té previst augmentar el preu del dièsel fins a 9,5 cèntims

Es pretén equiparar el preu del gasoil i la gasolina, en el marc de diversos canvis en fiscalitat mediambiental

El Gobierno planea elevar el precio del diésel hasta en 9,5 céntimos
El Govern planteja elevar el preu del dièsel fins a 9,5 cèntims | Cedida
 

El govern d’Espanya s’està plantejant la possibilitat de dur a terme diversos canvis en assumptes de fiscalitat mediambiental, segons els quals es podria veure afectat el dièsel. Així ho han fet saber fonts del Ministeri d’Hisenda. Una de les propostes aportades pel PSOE tractava la idea d’equiparar el preu del gasoli i la gasolina.

En la realitat, aquest canvi concret es traduiria en un augment de 9,5 cèntims d’euro per cada litre de dièsel, de manera que el preu passaria a ser de 30,7 cèntims per litre a 40,25 cèntims per litre. D’aquesta manera s’equipararia al cost de la gasolina, fet que permetria que el govern recaptés més de 2.000 milions d’euros.

Un intent d’equiparar el gasoil i la gasolina

Aquesta proposta s’englobaria a la llista de mesures tributàries que pretén adoptar el nou Executiu del PSOE, tot i que avui dia és una possibilitat que només s’està estudiant i, per tant, encara no s’ha aplicat a la pràctica. 

L’augment de preu del gasoil és una mesura que ja es recollia dins els pressupostos alternatius que va presentar el partit, tot i que ja ho havien proposat anteriorment per als Pressupostos Generals de l’Estat del 2018 de Mariano Rajoy. Així doncs, el PSOE es manté ferm en la seva idea.

La proposta, que suposaria la primera mesura adoptada en el marc d’una reforma mediambiental, pretén equiparar el cost que recau en el gasoli d’automoció i la gasolina, tot i que passaria per alt aquell dièsel bonificat per transportistes i agricultors.

Pujada d’impostos i d’ingressos per al govern

Així doncs, el partit de Pedro Sánchez augurava un augment dels ingressos de 6.420 milions d’euros, que provindrien de canvis impositius que pretenen que les grans empreses paguin un efectiu mínim en l’Impost de Societats del 15%, mentre que l’IRPF s’elevaria fins al 52% en rendes superiors als 150.000 euros.

Aquests 6.500 milions s’aconseguirien mitjançant, doncs, l’IRPF, amb uns 1.900 milions recaptats a través d’una equiparació progressiva dels tipus impositius en les rendes de treball i de capital; uns 4.000 milions que s’aconseguirien amb el tipus mínim del 15% en societats, i uns altres 600 milions que procedirien d’aquesta tributació mediambiental que equipararia el dièsel i la gasolina.

Però això no és tot. Al total de milions d’euros, també s’haurien de sumar uns 1.500 milions més de recaptació per la lluita contar el frau, una mesura que augmentaria la xifra de 6.500 a 8.000 milions d’ingressos complementaris fiscals previstos.

El PSOE pretén acabar amb la contaminació mediambiental

Maria Jesús Montero, ministra d’Hisenda, va anunciar ahir dimecres que el seu departament està estudiant una «fiscalitat mediambiental» que pretén evitar «comportaments agressius en el medi ambient». La mesura seguiria la línia de les propostes dutes a terme a càrrec de la Comissió Europea.

Més concretament, la ministra ha explicat que «estem treballant en una fiscalitat mediambiental, bàsicament proposada pel Ministeri de Transició Ecològica. Amb aquest tipus de mesures, Europa no cerca tant una capacitat recaptadora, sinó més aviat que les empreses evitin comportaments agressius amb el medi ambient».


Comentaris

envia el comentari