La consellera de Salut, Alba Vergés, a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona amb mascareta i jaqueta groga

El Govern confirma fins quan durarà la fase 1 de la desescalada

Així ho ha anunciat aquest dijous en roda de premsa la consellera de Salut

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha alertat d'un «canvi brusc» dels indicadors epidemiològics de la pandèmia de coronavirus a Catalunya, per la qual cosa, des del comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) han desestimat la possibilitat d'avançar de tram en el Pla de reobertura progressiva de les activitats dilluns que ve i se seguirà en fase 1 durant 15 dies.

Així ho ha explicat aquest dijous al migdia en roda de premsa al costat de la secretària general d'Interior, Elisabeth Abad, el secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, i el subdirector de Protecció Civil, Segio Delgado. «Per responsabilitat ens quedem en el tram 1», ha indicat Vergés, que ha parlat d'un «creixement sobtat» dels paràmetres, passant de 0,78 a 0,92 en quatre dies.

Per la seva banda, Argimon ha matisat que els indicadors epidemiològics continuen baixant de forma «pràcticament imperceptible» però ha justificat aquesta decisió amb l'objectiu d'observar si aconsegueixen estabilitzar la velocitat de reproducció de la malaltia (rt) o bé si continua pujant.

S'ha incrementat la velocitat de reproducció del virus

Així, Catalunya romandrà en la primera fase del pla després d'haver registrat un increment de la velocitat de reproducció de la malaltia (rt) que ha passat de 0,78 el dilluns passat a 0,92 aquest dijous. Segons els criteris que indica el Pla, l'Executiu català es planteja prorrogar les mesures vigents i no passar de fase quan hi ha una rt persistent entre 0,9 i 1 i si es manté una estabilització dels nous ingressos setmanals, sense que baixin.

El secretari ha advertit que si ara hi hagués un brot important o fins i tot una tercera ona els centres hospitalaris catalans «no podrien absorbir el creixement» d'ingressos i es convertirien en centres Covid-19.

Tot i això, el Govern també ha garantit que es permetrà la mobilitat arreu de Catalunya per reunir-se en els dies assenyalats de celebració de Nadal amb independència dels trams del pla desescalada. El pla de Nadal aprovat dimecres pel Procicat establia unes condicions per celebrar les festes però fixava que la mobilitat continuava depenent del tram en què es trobés Catalunya. Avui, però, han deixat clar que les famílies es podran reunir encara que visquin en comarques diferents en els dies específics de celebració.

Els casos a Catalunya en xifres

Catalunya ha registrat fins aquest dijous 345.563 casos confirmats acumulats de coronavirus des del principi de la pandèmia, 1.696 més que en el recompte de dimecres, segons ha informat la Conselleria de Salut en el seu web.

La xifra total de morts se situa en 15.994, la qual cosa representa 27 més que dimecres: 9.875 a hospitals o centres sociosanitaris, 4.328 a residències, 957 a domicilis i 834 que no són classificables per falta d'informació.