El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, anunciant noves restriccions

El Govern compensarà els negocis afectats pel confinament de la Cerdanya i el Ripollès

L'executiu espera enllestir «en els pròxims dies» un pla d'ajudes per atenuar els efectes econòmics del tancament

El vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, s'ha reunit per videoconferència amb el Consell Comarcal de la Cerdanya i els alcaldes de la comarca per tractar el confinament perimetral decretat pel Govern per frenar els contagis de coronavirus.

Acompanyat de la consellera de Presidència, Meritxell Budó; la de Salut, Alba Vergés, i el d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, han acordat una nova reunió per a la setmana que ve per concretar ajudes als sectors més afectats i tramitar-les ràpidament i àgil, segons han informat fonts del Govern.

El Govern es compromet a enllestir en els pròxims dies les ajudes

La trobada ha servit per parlar d'aquestes compensacions i avaluar la greu situació sanitària arran de la pandèmia de Covid-19, que ha tensat el sistema hospitalari cerdà. Les mateixes fonts han explicat que es produirà una reunió similar amb el Consell Comarcal del Ripollès i els seus alcaldes.

El Govern preveu enllestir «en els pròxims dies» les ajudes per a la restauració i el sector hoteler, especialment colpejats per les restriccions anunciades ahir dimarts al vespre. A la reunió d'aquest dimecres al matí també hi ha participat una representació del Departament d'Interior.

L'Hospital de Campdevànol creu que el tancament perimetral «arriba tard»

El gerent de l'Hospital de Campdevànol, Joan Grané, creu que el tancament perimetral del Ripollès «arriba tard» perquè l'evolució de la pandèmia a la comarca ha empitjorat molt des de l'octubre. Malgrat tot, assegura que la situació a l'hospital no ha variat en els últims 10 dies. El centre va detectar un brot ara fa tres setmanes i, des de llavors, només ingressa malalts amb covid-19, i els no positius els trasllada a Olot o Girona.

Actualment tenen 25 pacients amb coronavirus i 20 treballadors afectats d'una plantilla de 215. Grané creu que l'obertura per la Puríssima va afectar negativament i subratlla que els treballadors «estan molt cansats». Des de l'inici de la pandèmia, a l'Hospital de Campdevànol han mort 28 pacients. 

El 2 de desembre, ara fa tres setmanes, l'Hospital de Campdevànol va decidir atendre només pacients amb covid-19 per tal de tallar de soca-rel un brot de covid-19 que afectava el centre. Les mesures, segons ha explicat el seu gerent, Joan Grané, han estat «efectives» i, segons diu, ho demostra el fet que les dades al centre no han empitjorat en els últims 10 dies. Actualment, a l'hospital hi ha 25 malalts amb covid-19, 5 dels quals tenen previst rebre l'alta aquest mateix dimecres. 

En total, el centre té 50 llits, i ara mateix en té la meitat d'ocupats. A més, tindria disponibilitat per obrir una nova unitat, però el problema seria la falta de personal, ja que els 215 treballadors de la plantilla, n'hi ha 25 de positius. En aquest sentit, el gerent avisa que el personal «no ha descansat prou» i està cansat física i psíquicament.

Malgrat la situació estable a l'Hospital de Campdevànol, Grané alerta que la situació epidemiològica a la comarca ha empitjorat «molt» en les darreres setmanes. Al Ripollès, amb una població de 25.000 habitants, té comptabilitzats uns 200 casos positius de covid-19, 170 dels quals estan a Ripoll. El risc de rebrot és de 1.907 i la taxa de contagi és d'1,43, 10 dècimes per sobre de la mitjana catalana. 

L'obertura de la Puríssima no ha ajudat

Grané creu que l'obertura de la mobilitat durant el pont de la Puríssima «no ha ajudat» i lamenta que les mesures «arriben tard». A més, es demana què passarà després de Reis. 

A les portes de Nadal, el Ripollès tenia prevista una ocupació del 90% i es preveia un important increment de la població a causa de les segones residències. Grané creu que això no hauria suposat el col·lapse de l'hospital, però sí que s'hauria incrementat la pressió assistencial del centre.