El Govern concreta quan es deixaran d'utilitzar les mascaretes a Catalunya

Aquest dilluns, Fernando Simón obria la porta a eliminar aquesta mesura pròximament

Ahir dilluns, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, va sorprendre molta gent obrint la porta a la possibilitat que portar mascareta deixi de ser obligatori ben aviat. Tot i que sempre ha destacat per la seva prudència, Simón es va mostrar optimista al respecte i, de pas, va posar sobre la taula el debat sobre l'obligatorietat de l'ús de la mascareta

Avui dimarts, dia 18 de maig, les paraules de Simón han estat replicades des de Catalunya. Ho ha fet Meritxell Budó en l'habitual roda de premsa dels dimarts, posterior al Consell Executiu del Govern en funcions. La portaveu del Govern ha volgut frenar les expectatives del director del CCAES, això sí, sense entrar a valorar si els terminis que preveu Simón són molt o poc optimistes. Budó ha recordat que Catalunya va ser la primera autonomia de l'estat que va implementar l'obligatorietat de portar mascareta i que aquesta mesura es retirarà «quan les autoritats sanitàries ho diguin i ho considerin».

La portaveu del Govern en funcions s'ha mostrat sorpresa per les paraules de Fernando Simón, ja que contrasten amb «les paraules de fa quatre dies de la ministra de Sanitat, que volia que s'anés a la platja amb mascareta». Més enllà d'això, Budó ha defensat l'ús de les mascaretes perquè s'ha demostrat que és una de les mesures «més importants per evitar la transmissió» del virus i, per aquest motiu, «seran les autoritats sanitàries les que diguin quan és el moment de deixar d'utilitzar-les» a Catalunya. 

Crida a la responsabilitat

Meritxell Budó també ha volgut «fer una crida a la corresponsabilitat» de la gent, ara que ja hi ha algunes mesures com l'estat d'alarma i el toc de queda. «Estem a punt de superar la quarta onada i la vacunació funciona de manera excel·lent, però cal que fem un darrer esforç», ha comentat. En aquest sentit, també ha lamentat les «imatges preocupants» que durant el cap de setmana es veuen a les nits, amb milers de joves havent de ser desallotjats d'espais públics per estar bevent a la via pública, sense mascareta i sense distància entre ells. 

Possible relaxament de més mesures

Les actuals restriccions per frenar la pandèmia seguiran vigents fins al dilluns vinent, dia 24 de maig. Això vol dir que aquesta setmana s'anunciaran les mesures que caldrà seguir a Catalunya a partir de la setmana que ve. Sobre aquest tema, Budó ha admès que les bones dades epidemiològiques faran que molt probablement el Procicat relaxi més mesures. 

Tot i que no ha volgut entrar en detalls, la portaveu del Govern en funcions ha explicat que les noves mesures podrien permetre una ampliació del «nombre de gent amb la qual un es pot trobar, relaxar els horaris d'obertura a la nit i ampliar aforaments en espais privats». Això sí, Budó no ha volgut donar per segures aquestes mesures, insistint amb el fet que el Govern i Procicat estant «ultimant els serrells» aquests dies i que seran els departaments de Salut i Interior qui anunciïn les decisions finals en els pròxims dies. 


Comentaris

envia el comentari