El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha assegurat aquest dissabte que «és molt probable» que el coronavirus torni a l'hivern, tot i que no hi ha certesa.
«És molt difícil pensar que podrem eliminar-lo i erradicar-lo completament del món, per tant és molt probable que a l'hivern que ve torni», ha explicat Simón, qui ha matisat que si s'aconseguís la seva eliminació, el virus no tornaria, una qüestió poc probable, segons ha admès.
Així ho ha avançat Simón, qui, juntament amb el ministre de Ciència, Pedro Duque, ha explicat als nens de tota Espanya la forma correcta de col·locar-se una màscara i altres dubtes que han preguntat els més joves sobre la pandèmia del coronavirus. Durant les seves intervencions, Simón i Duque han explicat que encara es desconeixen molts aspectes sobre la malaltia, assenyalant que tot apunta al fet que l'origen va poder haver-se iniciat en un animal i que la transmissió després d'haver-lo contret és baixa durant els mesos posteriors.
El govern respon les preguntes dels més petits
«No estem segurs perquè és un virus nou, però sabem que després d'uns mesos d'haver contret la malaltia del coronavirus no pot transmetre's», ha explicat Simón. A primera hora d'aquest dissabte, tots dos representants del govern han respost des de la Moncloa a les inquietuds i preguntes que els han formulat telemàticament nens de tota Espanya sobre el coronavirus, una iniciativa de l'Alt Comissionat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil i la Plataforma d'Infància que s'ha presentat sota el títol #LaInfanciaPregunta.
Les preguntes dels menors han anat des de dubtes sobre l'expansió de la malaltia o les diferències de nombre de casos entre països fins a inquietuds sobre si el Ratoncito Pérez pot continuar fent el seu treball en estat d'alarma. Entre les preguntes, s'ha plantejat l'impacte de la malaltia entre els joves, al que Simón ha respost que pertanyen a un grup que té poca probabilitat de morir per coronavirus si no compta amb patologies prèvies.
Duque ha explicat que, encara que ha arribat «molt de pressa», ja hi ha centenars d'assajos clínics que s'estan desenvolupant a tot el món, 30 d'ells a Espanya. Segons el ministre, quan s'acabin els experiments en dues o tres setmanes es comptarà amb una base científica sobre la malaltia. En aquest sentit, sobre si Espanya està pròxima a abordar una desescalada, Simón ha assegurat que està molt a prop, encara que ha matisat que cal avaluar dia a dia l'evolució de la malaltia.
El director ha assenyalat que l'aïllament provoca problemes socials, una situació per a la qual Duque —sobre la base de la seva experiència com a astronauta— ha recomanat ser estrictes amb mantenir una rutina diària i «obrir les finestres».