La portaveu del Govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat aquest dimecres que la fi de l'estatd'alarma suposarà l'aixecament de les mesures «generals» que, com el toc de queda, requereixen aquest «paraigua» legal. Això sí, ha defensat que, amb l'aval dels tribunals i emparant-se en la legislació ordinària, les comunitats autònomes podran continuar prenent mesures per a limitar la mobilitat dins dels seus territoris, com ja es va fer a mitjan 2020, després de la desescalada.
«Les comunitats ja van tenir mesures de contenció del moviment i de la limitació a l'activitat però no des d'aquest paraigua, que és general. Per tant ja ho hem experimentat, no és una iniciativa nova», ha argumentat en una entrevista en RNE, recollida per Europa Press, en ser preguntada sobre quin és l'escenari que s'obrirà quan decaigui el 9 de maig l'estatd'alarma, com preveu el Govern, si la pandèmia de coronavirus no repunta i la incidència es manté en nivells baixos.
En aquest sentit, Montero ha assegurat que el que acabarien llavors «són les mesures generals». «Però el que no acabarà mai és la competència que tenen les comunitats per a delimitar quines són les mesures de seguretat que en el seu territori es poden posar en marxa. Això és una cosa important», ha postil·lat.
Referent a això, ha defensat que «tant la legislació ordinària» com el «reforç» del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) «ho permet, sense haver de recórrer a l'estat d'alarma si no és imprescindible».
De fet, ha assegurat que des del Consell Interterritorial «es continuaran promovent instruccions i normes per a tota la població», i que, a més, existeixen «instruments suficients per a continuar amb aquesta cogovernança» amb les comunitats autònomes, en la qual «cadascun en el seu marc estableix els límits de restricció».
Un moviment «molt més normalitzat»
I en aquest punt, ha assegurat aquestes restriccions «no podran afectar drets fonamentals, tret que els tribunals així ho decideixin», deixant oberta d'aquesta manera l'abast que podrien tenir aquestes mesures una vegada decaigui l'estat d'alarma. No obstant això, ha postil·lat que «la previsió del govern és que no calgui limitar aquests drets fonamentals com es feia».
«Almenys no, en la mesura en què s'està limitant en aquest moment, en la qual els ciutadans, a partir d'una hora, excepte per raons justificades, no poden sortir, fins i tot de la seva província, sinó que ja hi haurà com ens va passar en el tercer trimestre, un moviment molt més normalitzat, encara que mai en la plena normalitat», ha aprofundit.
Preguntada en concret pels tancaments perimetrals a escala autonòmica, Montero ha assegurat que «podrien desaparèixer depenent de la incidència que existeixi en cada territori», però ha admès que cada territori pot «posar en marxa algun tipus de mesura de restricció que entengui que és convenient perquè no es produeixi un increment en el nombre de contagis».
Una estratègia que va funcionar «molt bé» l'estiu passat
Segons Montero, aquesta estratègia va funcionar «molt bé» en el tercer trimestre de l'any passat, quan es va posar en marxa la desescalada després del primer estat d'alarma decretat el març de 2020, encara que ha reconegut que després va arribar la segona onada i ja va ser necessari tornar a recórrer a aquest instrument.
«L'important és tenir instruments perquè a cada moment es pugui donar una resposta ajustada, ni més ni menys de les que es requereixin. El govern, si fa ús de l'estat d'alarma, el fa sempre tenint en compte que la salut era el primer, però sense abusar d'un instrument que restringeix els drets fonamentals. És una cosa que el govern mesura amb molta prudència», ha defensat.
En aquest sentit, ha rebutjat que la decisió de no prorrogar l'estatd'alarma s'hagi pres per interessos electoralistes o per la previsible falta de suports. «No. El Govern sempre i en tot moment ha tingut en compte el criteri expert a l'hora de prendre decisions, sobretot el dret d'estat d'alarma i la limitació de moviments», ha asseverat.
Amb tot, la portaveu del govern espanyol ha insistit que confien que, gràcies a l'augment de la vacunació que s'anirà produint d'aquí a finals de l'estiu, no sigui necessari tornar a aplicar mesures que limitin els drets fonamentals.
I en el cas que fos necessari, perquè es produís aquesta quarta onada que esperen que no arribi, Montero ha assenyalat que l'instrument de l'estat d'alarma continua disponible per a quan sigui necessari. «Sembla que podem caminar sense aquesta eina, però està supeditada a la salut dels ciutadans», ha recalcat.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]