La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha explicat aquest dijous al Parlament que abans que acabi l'any decidirà on s'ubica la Ciutat Judicial de Tarragona. En aquest sentit, les opcions que hi ha sobre la taula són ubicar tots els jutjats de la capital tarragonina a la Tabacalera o en canvi s'agrupen en un edifici de nova construcció.
Ciuró, que ha revelat que Tarragona serà una prioritat durant el pròxim any, també ha anunciat en la seva intervenció que el Centre Obert de Tarragona, que ha suposat una inversió d'11 milions d'euros, obrirà portes durant el 2022.
Justícia tindrà un pressupost de 1.092 milions d'euros el 2022
El pressupost del Departament de Justícia el 2022 serà de 1.092 milions d'euros, un 4,1% més que fa dos anys. Del total, 427 milions seran per a serveis penitenciaris i mesures penals alternatives, i 540 per a l'administració de justícia i el ministeri fiscal. Aquesta xifra, que la consellera considera insuficient, suposa el 2,8% del total de la Generalitat.
En la seva intervenció al Parlament, la consellera també ha anunciat que abans que acabi el 2021 es decidirà si s'amplien els jutjats de Sabadell o es construeix un nou edifici. Així mateix, en les pròximes setmanes es licitaran les obres del futur Centre Penitenciari Obert de Barcelona, que es construirà a la Zona Franca i tindrà un cost de 34 milions d'euros.
La consellera de Justícia també ha explicat que altres ciutats catalanes viuran millores als jutjats. Són Martorell —a partir del 2025—, Badalona —el 2023— i Vic —el 2022. En altres municipis com Santa Coloma de Farners, Girona, Lleida, Esplugues de Llobregat també es faran actuacions de millora.
Foment del català en l'àmbit de la justícia
Lourdes Ciurà ha dit que per fomentar el català en la justícia cal que entrin més escrits en català als jutjats. Per impulsar això, es pagarà un 43% als advocats d'ofici que facin servir el català en les actuacions de justícia gratuïta, passant de 14 a 20 euros per mòdul. Aquesta mesura suposarà una inversió de 232.000 euros.
Així mateix, també es vol fomentar vocacions de jutges i fiscals a Catalunya, destinant 150.000 euros a beques. En aquest sentit, els pròxims anys es destinaran 600.000 euros anuals a 50 beques, 12.000 euros per cadascuna.