La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa

El Govern confirma si permetrà l’excepció per trencar el confinament comarcal

Budó ha assegurat que la decisió «està sobre la taula i esperem que aquesta setmana es resolgui»

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, ha explicat aquest dimarts que l'executiu espera decidir «aquesta mateixa setmana» sobre la possibilitat de canviar el confinament comarcal per un perimetratge més ampli que podria estar delimitat per les vegueries, i sobre l'opció d'establir un salconduit cultural que garanteixi que la limitació de mobilitat es pot saltar si es té una entrada per a un esdeveniment musical o teatral.

Segons Budó, aquesta setmana «és important perquè es podran observar bé les dades epidemiològiques que ja reflectiran els efectes de la Setmana Santa», i en funció d'aquesta evolució, es prendrà la decisió. «Hem de valorar les dades», afirma Budó, i reconeix que «ens sembla lògica l’excepció i sí, ho analitzarem de la mà del Procicat». D’aquesta manera, la portaveu del Govern ha assegurat que la decisió «està sobre la taula i esperem que aquesta setmana es resolgui».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

En aquest sentit, tant l'ampliació de l'espai delimitat per a restringir la mobilitat com la inclusió de l'excepció cultural «estan sobre la taula» del Govern i del Procicat i ho hauran de discutir i resoldre aquesta mateixa setmana. Budó, però, ha assegurat que veu «lògic» que si les dades acompanyen, les mesures demanades pel territori i pel sector cultural es puguin adaptar.

Budó demana que les decisions es prenguin «en base a les dades epidemiològiques»

Així, i tenint en compte les decisions del govern espanyol, Meritxell Budó demana que la decisió de no prolongar l’estat d’alarma «es prengui en base a les dades epidemiològiques» i «que no s’utilitzi electoralment aquesta mesura».

Segons ha dit, l'anunci del president espanyol va ser «prematur» perquè encara falten tres setmanes pel 9 de maig i ha reclamat que es tingui en compte els criteris epidemiològics. Si acaba decaient el decret, la portaveu del Govern ha exigit que es dissenyi eines per poder garantir les restriccions.

En aquest sentit, ha remarcat que si no hi ha estat d'alarma s'haurà de demanar autorització al TSJC per cada mesura, «a risc i ventura» que no es tingui en compte els criteris sanitaris. Budó també ha remarcat que sense estat d'alarma no es podrà aplicar restriccions com el toc de queda.

Encara que la portaveu del Govern ha negat que des de l'executiu s'estigui demanant una pròrroga de l'estat d'alarma, ha dit que calen «tots els mecanismes» per seguir gestionant la pandèmia «amb totalitat de competències».

«Hem de dotar-nos d'alguna eina, perquè si no per tota la resta haurem d'anar al TSJC perquè ens autoritzi si així ho considera oportú», ha resumit. La portaveu del Govern ha retret a Sánchez que després del primer estat d'alarma prometés una modificació legal per poder aplicar mesures restrictives sense haver de recórrer a l'estat d'alarma i ha denunciat que «en cap cas s'ha fet la feina».

D'altra banda, Budó ha descartat que el Govern es plantegi buscar i comprar vacunes pel seu compte perquè això és una competència del govern espanyol.