Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El Govern destina quasi 752.000 euros per al control del cargol poma a l'Ebre

Les subvencions es repartiran entre el Departament d’Agricultura i el fons europeu FEADER

Un exemplar de cargol poma
Un exemplar de cargol poma | Confederació Hidrogràfica de l'Ebre

 

Aquest dimarts s’han concedit les subvencions directes a les entitats que, des de l’any 2015, formen part d’un grup seleccionat que dóna suport al control i l’erradicació del cargol poma i a la millora de la diversitat del delta de l’Ebre.

 

Les subvencions han estat aprovades per tercer any consecutiu per part del Govern de la Generalitat i el procés selectiu d’aquest grup es va publicar al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) número 7051, de 2016.

 

En total, es destinaran a aquestes entitats 752.130,77 euros, repartits entre el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, entitat que aportarà un 57% del finançament d’aquest ajut (428.714,54 euros), i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (fons FEADER), que col·laborarà amb el 43% restant (323.416,23 euros).

 

El cargol poma, espècie invasora del delta de l’Ebre des del 2009

El cargol poma és un tipus de gastròpode d’aigua dolça que no és originari d’aquestes terres. Aquesta espècie de cargol és pròpia d'Amèrica del Sud, Amèrica Central i el sud dels Estats Units. L’any 2009, al delta de l’Ebre, es va detectar per primera vegada la presència del cargol poma i, des de la Generalitat,  s’ha estat treballant per trobar mètodes i pràctiques per frenar la seva evolució i erradicar-lo, tot i que a hores d’ara encara no s’ha garantit la seva eficàcia completa.

 

Gràcies a l’experiència adquirida durant aquests últims anys, en els quals s’ha implementat un pla de lluita,  es podrà dissenyar un nou pla per erradicar el cargol poma. Per aconseguir-ho, però, cal que els principals actors del territori consensuïn i defineixin un projecte en conjunt.

 

L'execució del projecte mediambiental de lluita contra aquesta espècie de cargol invasora, d’acord amb el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya, es duu a terme mitjançant un grup expressament constituït per les comunitats de regants del delta de l'Ebre, conjuntament amb les agrupacions de productors del  delta de l'Ebre, les organitzacions ambientalistes, les administracions públiques i  els centres de recerca.