La consellera Meritxell Budó en una compareixença el dia 2 de març de 2021

El Govern destina 23,2 MEUR als ajuntaments i consells comarcals per la pandèmia

Els recursos serviran per reforçar la primària de serveis socials, els serveis d'atenció domiciliària o el sensellarisme

El Govern ha aprovat destinar 23,2 milions d'euros als ens locals per pal·liar l'impacte social de la covid-19. Ho fa a través d'una addenda al contracte programa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb ajuntaments i consells comarcals en matèria de serveis socials, altres programes i serveis relatius al benestar social i polítiques d’igualtat. 

Els recursos serviran per reforçar àmbits com l’atenció primària de serveis socials, els serveis d’atenció domiciliària, els temporers o el sensellarisme. També es contractaran dinamitzadors cívics per a l’emancipació juvenil, i es reforçaran els sistemes de resposta urgent per a dones que es troben en situació de violència masclista.

Es tracta de la quarta addenda al contracte programa que es fa amb motiu de la covid-19. Permetrà continuar responent a la crisi social que ha comportat la pandèmia, a més d’avançar en el desplegament del Pla Estratègic dels Serveis Socials, en tant que el contracte programa 2021-2024 no es pot signar mentre el Govern estigui en funcions. En total, l’addenda suposa un increment de 5,4 milions pel finançament de mesures socials a la ciutat de Barcelona, davant la situació específica que té.

Reforç dels serveis socials bàsics

Amb aquesta addenda, el Departament torna a incrementar en 19,5 milions d’euros el finançament dels serveis socials bàsics. Des de l’inici de la pandèmia, el Departament ja havia incrementat la dotació de les Àrees Bàsiques de Serveis Socials (ABSS) en 41,5 milions d’euros, i aquests seran 61 milions que reforcen el finançament ordinari previst al contracte programa.

Dels 19,5 milions, un total de 9,8 milions es destinen a reforçar l’atenció primària de serveis socials, per afrontar l’increment de demanda. Es contractaran 401 professionals noves (164 d’aquestes a la ciutat de Barcelona, on es destinen 4 milions només per aquesta finalitat). 

El Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) incrementarà la seva dotació amb 5,7 milions d’euros, cosa que permetrà augmentar més de mig milió d’hores a tot Catalunya (40.600 hores a Barcelona, amb 400.000 euros). Així, es reforçarà el suport a l’envelliment «kilòmetre 0», aposta del departament.

Una partida de 3,1 milions reforçarà l’atenció al sensellarisme per consolidar 613 places i la contractació de 23 coordinadors nous (Barcelona tindrà 175 places noves, 10 coordinadors i 1 milió d’euros). Entre les noves places, hi haurà pisos amb suport (378) i places seguint el model Housing First (235). 

A banda, amb 1,5 milions, s’ampliarà el programa Sostre360 per atendre de forma integral els joves en situació de sensellarisme, amb 120 noves places a Terrassa, Terres de l’Ebre, Osona i La Garrotxa, entre d’altres. En total, seran 733 places noves per persones en situació de sensellarisme, amb 4,6 milions d’euros. Finalment, es reforçaran els recursos per allotjament de temporers, amb la creació de 688 places (700.000 euros).

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.