Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera Meritxell Budó

El Govern creu que la destrucció de llocs de treball es mantindrà mentre durin les restriccions

El Departament de Treball no es mostra massa optimista amb les dades de gener, ja que la situació «a dia d'avui no ens fa pensar d'una altra manera»

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera Meritxell Budó
Meritxell Budó i Pere Aragonès | Cedida

Les darreres dades de l'atur a Catalunya no conviden massa a l'optimisme i així ho ha escenificat aquest dimarts el director general de Relacions Laborals del Departament de Treball, Enric Vinaixa. En una roda de premsa per valorar les dades de l'atur del mes de gener, Vinaixa ha assegurat que algunes dades són «molt preocupants», com ara l'augment destacat de l'atur juvenil.

Vinaixa ha explicat que el Govern preveu que la destrucció de llocs de treball es mantingui mentre durin les restriccions per frenar la pandèmia, almenys fins «al llindar del primer trimestre». Tot i que, segons ha dit, caldrà anar seguint les dades i mig termini i «vigilant dia a dia», no s'ha mostrat precisament optimista en aquest sentit. «La situació avui dia no ens fa pensar d'una altra manera», ha advertit.

De fet, les restriccions per combatre la pandèmia han estat la principal afectació negativa al mercat de treball. Les restriccions en l'activitat de diversos sectors que ha fet augmentar l'atur i les persones incloses en un ERTO, a més d'una creixent destrucció de llocs de treball. Al gener, només a Catalunya, es van destruir 36.770 llocs de treball respecte al desembre i 72.759 respecte a fa un any.

En total, l'atur a Catalunya va pujar en 10.470 persones al gener respecte al desembre i la xifra de desocupats es va situar en 508.081 persones, segons el Ministeri de Treball i Economia Social. Aquesta xifra suposa un increment mensual del 2,1%. Si es compara amb el mateix mes del 2020, l'atur augmenta un 29,06% (114.399 desocupats més). En aquest sentit, s'ha registrat l'increment interanual de l'atur més elevat des del 2013, segons ha destacat el director general de Relacions Laborals de la Generalitat. El sector més afectat ha estat el de serveis, que concentra el 73,4% de tots els aturats al nostre país.

Catalunya va tancar el gener amb 3.346.891 afiliats a la Seguretat Social, un 1,09% menys respecte al desembre (-36.770) i un retrocés del 2,13% si es compara amb el mateix mes del 2020 (-72.759). Sobre aquestes dades, Vinaixa ha remarcat que ja són 11 mesos consecutius de reducció de les afiliacions, tot i que les dades «s'han anat suavitzant» des del juny de l'any passat.

«Preocupació» per l'elevat atur juvenil

En els últims anys, l'atur juvenil a Catalunya sempre s'ha mantingut força elevat. No és d'estranyar doncs que, en un context de pandèmia com l'actual, aquest també sigui un dels sectors de la població més afectats. Segons les últimes dades, l'atur juvenil pateix un incremet destacat interanual, que se situa en un 45,4%.

Com no podia ser d'una altra manera, Vinaixa s'ha mostrat «molt preocupat» per aquestes dades. Aquest gener, els joves menors de 25 anys aturats eren 41.129, és a dir, 2.240 més que al desembre i un total de 12.848 més que en el mateix mes de l'any anterior, quan la Covid-19 encara no havia fet acte de presència. Sobre el total, representen el 5,8% del total. Segons el director general de Relacions Laborals, «Això ens fa fer una definició molt incisiva de les polítiques d'ocupació que s'han d'adreçar cap aquest col·lectiu».