Mangueres d'una gasolinera

El govern envia el pitjor avís sobre el descompte de 20 cèntims a les benzineres

La ministra Nadia Calviño i els dubtes sobre la continuïtat del descompte a les benzineres

Males notícies per als conductors. En qüestió de molt poc temps és possible que deixin de beneficiar-se de l'ajuda de 20 cèntims per litre a les benzineres. La mesura anticrisi que el govern va implantar a l'abril és molt probable que acabi, amb poques possibilitats que es prorrogui.

Aquesta bonificació s'aplica de manera generalitzada a tots els conductors. La seva continuïtat encara s'estudia, però també hi ha altres opcions orientades a protegir els sectors més castigats per aquest increment. Principalment, els professionals, com ara camioners, taxistes o transportistes.

En qualsevol cas, caldrà esperar fins a final d'any per comprovar què passa amb l'ajuda dels 20 cèntims. Tot dependrà, en gran manera, de l'evolució dels preus dels combustibles durant el pròxim mes i de les previsions per a 2023. De moment, durant les darreres setmanes s'ha apreciat un descens del cost a l'hora d'omplir el dipòsit. Res comparat amb els preus del darrer juliol, quan es van assolir uns màxims històrics: tant la benzina com el gasoil van arribar a superar els 2,10 € per litre.

Les mesures anticrisi del Govern per a 2023

L'objectiu de l'Executiu és posar en marxa una sèrie de mesures per afrontar l'impacte de la crisi energètica a cases i empreses. Tot i això, la bonificació dels combustibles, de moment, no es troba entre els seus plans. La ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, no ha volgut confirmar la prolongació d'aquesta subvenció a partir de gener. En una entrevista amb Radio Nacional Española (RNE), va assenyalar que es tracta d'un plantejament que comporta un cost fiscal elevat.

El fet que les arques de l'Estat havien de sufragar aquesta ajuda a tots els conductors havia generat molt d'enrenou, ja que no tenien en compte ni la seva renda ni si eren professionals o particulars. Durant els tres primers mesos de la seva aplicació, es va estimar que tindria un cost per a l'administració de 1.400 milions d'euros.

Imatge d'una persona posant benzina.
El descompte de 20 cèntims podria acabar en desembre. | Pixabay

Per ara, hi ha molts dubtes sobre la conveniència de mantenir el descompte generalitzat a les benzineres. No es descarta que es reemplaci per altres mesures per blindar els professionals del transport. Calviño ha dit que «caldrà veure si s'han de prendre mesures sectorials, si cal mantenir aquesta o centrar-se en un sector o col·lectiu més afectat».

Dubtes sobre el descompte en benzina

La mesura de reduir 20 cèntims el litre de combustible estava prevista només per a tres mesos. Tanmateix, a causa del repunt dels preus del combustible, al juliol es van veure en l'obligació d'allargar-la fins a finals d'any. Ara, han de decidir si la suprimeixen del tot o si la modifiquen. Des de l'Executiu tampoc no descartaven que aquesta ajuda es distribuís en funció de la renda dels clients. També dependria dels preus de la benzina i el gasoil, així com de la crisi energètica que afecta molts països.

La concessió d'aquesta mena d'ajudes a tots els conductors, independentment de la seva renda, va rebre moltes crítiques. Molts col·lectius asseguraven que les rendes més altes eren les úniques que en sortien beneficiades. En qualsevol cas, el Govern considerava que aquest mètode era el més eficaç i ràpid en un moment força delicat. Van haver de prendre decisions en qüestió de dies. El repunt dels carburants els va agafar per sorpresa. I això que el conflicte d'Ucraïna ja havia començat i tot feia indicar que afectaria el cost dels combustibles.

Ara, si res no canvia, els conductors es quedaran sense el descompte de 20 cèntims. Tanmateix, fins a finals d'any no es prendrà una decisió.