La crisi del coronavirus ha modificat les formes de treball a tot el món. Les reduccions d'aforament, la flexibilització d'horaris i el teletreball han estat algunes de les mesures més utilitzades per evitar les aglomeracions de treballadors en un mateix espai.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
A hores d'ara ja tots som conscients que la finalitat de l'estat d'alarma, que serà allargat com a mínim fins al 10 de maig, no suposarà el retorn a la normalitat de la nostra activitat laboral. Les mesures de distanciament social i d'higiene han de continuar per evitar nous repunts de virus, de manera que algunes mesures de prevenció seguiran mantenint-se, segons les previsions de l'Estat.
Dos mesos més de teletreball
Hi ha molts sectors, la majoria d'ells, que requereixen la presència física de l'empleat en el lloc de treball. En aquests casos, al govern no li queda més remei que garantir una tornada escalonada i segura d'aquests treballadors al seu lloc.
No obstant això, el govern espanyol té la intenció de mantenir el teletreball per a aquelles activitats que es puguin realitzar des de casa. L'Executiu estudia l'opció de prorrogar durant dos mesos el «caràcter preferent» del teletreball en tots els sectors després de l'aixecament de l'estat d'alarma, tal com figura en l'article 5 de Reial decret llei 8/2020.
D'aquesta manera, els treballadors podrien seguir desenvolupant la seva funció de forma telemàtica i s'evitarien desplaçaments innecessaris, així com concentracions d'empleats en oficines i mitjans de transport.
Flexibilització horària
El teletreball és fonamental per alleujar possibles aglomeracions de treballadors en els mitjans de transport i en l'entrada als centres de treball, però com aquesta modalitat laboral no és sempre possible, la flexibilització dels horaris sembla, més que mai, imprescindible.
Les empreses han de promoure la flexibilització dels horaris en diversos torns per evitar concentracions de treballadors a la sortida i entrada de centre de treball. No és el mateix que 200 empleats hagin d'entrar i fitxar tots a les 9 del matí, al fet que ho faci un grup de 25 persones a les nou, un altre a les nou i mitja, i així successivament. A més, el RDL 8/2020 també va introduir el dret dels treballadors amb persones dependents a càrrec, majors o fills a modificar unilateralment la seva jornada laboral.
El govern estudia també la possibilitat de perllongar aquest dret fins més enllà de l'estiu amb l'objectiu de facilitar la incorporació progressiva i sense riscos de tots els treballadors, també aquells que tenen persones a càrrec seu.