Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la declaració institucional que va pronunciar el 20 de juny del 2020

El govern espanyol canviarà aquesta setmana l'estat d'alarma a Espanya

Finalment el govern de Sánchez cedeix i acordarà certes modificacions dimecres

Un cop acabades les festes nadalenques, es va fer evident que entràvem en una tercera onada de la pandèmia producte de les reunions familiars i celebracions, que han portat a Espanya a una preocupant situació a causa de l'incessant augment de casos de coronavirus  i l'ascendent pressió hospitalària, que amenaça de col·lapsar.

 

La situació és tal que moltes comunitats autònomes han augmentat les seves restriccions  en la mesura que els permet l'estat d'alarma promogut per Pedro Sánchez fins al maig. En aquest document, l'executiu central donava eines a les comunitats autònomes per regular algunes restriccions, com avançar o retardar en una hora el toc de queda proposat per les 23:00 hores, limitar les reunions socials, o decretar el tancament d'establiments.

 

No obstant això, davant l'alarmant increment de casos aquestes restriccions s'han quedat curtes, de manera que moltes comunitats autònomes ja han començat a actuar pel seu compte en veure que la situació es desbordava.

 

Les autonomies «s'amotinen» contra el govern espanyol

Diverses autonomies han vist com petició que havien fet a l'executiu de Sánchez perquè modifiqués l'actual decret de l'estat d'alarma i els permetés un confinament domiciliari ha estat rebutjada. És per això, que moltes han decidit rebel·lar-se i plantegen almenys que se'ls deixi aplicar una mena de 'confinament nocturn' avançant el toc de queda, que per ara el més aviat que pot posar-se és a les 22:00 hores.

 

La primera a obrir el meló ha estat Castella i Lleó, que ha decidit avançar pel seu compte el toc de queda a les 20:00 hores, una mesura que la Moncloa ha recorregut al Tribunal Suprem. Això ha desencadenat una allau de peticions formals per part de diversos presidents autonòmics perquè l'executiu espanyol actuï ja i permeti una modificació de l'Estat d'Alarma per avançar el toc de queda.

 

Així ho testifica el president de Múrcia Fernando López Miras, que ha sol·licitat formalment al govern espanyol que cada comunitat pugui «avançar els horaris fixats per al toc de queda en funció de la seva situació sanitària».

 

 

Francina Armengol, presidenta del govern Balear, també ha manifestat la necessitat d'albergar«les eines al seu abast per gestionar la crisi, i si tinguéssim l'opció d'avançar el toc de queda el tiraríem endavant».Aquesta comunitat també ha endurit les seves restriccions buscant reduir l'activitat comercial i d'hoteleria a partir de les 20:00.

 

Per la seva banda, el president de la Junta de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, també va plantejar ahir la possibilitat d'arribar a un acord entre tot Espanya per instaurar el toc de queda a partir de les 20:00 i perquè així hagi les mateixes restriccions i llibertats a tot el territori espanyol.«M'agradaria que fos un acord de caràcter general i per a tot Espanya. Les vuit de la tarda seria acceptable per nosaltres».

 

La Junta d'Andalusia ha reiterat la petició al govern central perquè permeti el confinament domiciliari així com l'ampliació del toc de queda. També Catalunya  i Madrid  han mostrat tot el seu suport a Castella i Lleó i han considerat inaudit que el govern espanyol hagi presentat un recurs contra aquesta comunitat pel seu avançament del toc de queda.

El govern de Sánchez cedeix

El principal obstacle està en l'estat d'alarma, de manera que l'executiu espanyol hauria de permetre una modificació de les seves condicions, cosa que ja ha avançat que s'està estudiant i que es debatrà en el pròxim Consell Interterritorial que se celebrarà demà dimecres.

 

Moncloa ha reconegut que està estudiant poder modificar el decret per ampliar el toc de queda, amb «decisions basades en el consens», segons ha manifestat Carolina Darias.