El govern espanyol amplia l'aforament de les platges en suprimir el càlcul basat en la situació de les marees

Amb aquesta decisió s'atén la petició que havia fet l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola

platja barcelona
El decret del govern espanyol regula l'aforament màxim de les platges i dona potestat als ajuntaments a establir limitacions. | GTRES

El govern espanyol ha modificat aquest dimecres l'ordre sobre l'ús de platges en suprimir la referència als sis metres a comptar des de la riba en plenamar, per la qual cosa l'aforament es calcularà considerant que la superfície de platja a ocupar per cada banyista serà d'aproximadament quatre metres quadrats.

Després de les peticions de revisió realitzades per l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), el govern espanyol ha modificat el punt 46.5 de l'Ordre 440/2020 del Boletín Oficial del Estado publicat dissabte passat 23 de maig, relatiu a l'ús de les platges, en el qual s'establia que «per al càlcul de l'aforament de les platges es descomptarà de la superfície útil de la platja, com a mínim, una franja de sis metres a comptar des de la riba en plenamar».

Els ajuntaments podran establir limitacions

Segons s'ha publicat al BOE d'aquest dimecres, els ajuntaments podran establir limitacions tant d'accés a les platges, que en tot cas serà gratuït, com d'aforament, a fi d'assegurar que es respecta la distància interpersonal d'almenys dos metres entre banyistes.

Així mateix, per tal de garantir el seu gaudi pel major nombre possible de persones en condicions de seguretat sanitària, podran també establir límits en els temps de permanència en aquestes, així com en l'accés als aparcaments de cara a facilitar el control de l'aforament de les platges.

Seguint les directrius de l'ordre, per calcular l'aforament màxim permès per cada platja es considerarà que la superfície a ocupar per cada banyista serà d'aproximadament quatre metres quadrats.

L'anterior criteri podia haver provocat «aforament zero» en moltes platges

L'ICTE ha mostrat la seva satisfacció per aquest canvi, ja que, tal com havia posat de manifest i traslladat al govern espanyol, si s'aplicava literalment, provocaria la impossibilitat del gaudi d'un gran nombre de les platges del litoral de totes les comunitats del nord d'Espanya, ja que, per l'efecte de les marees en aquella zona -a diferència de les del Mediterrani-, la plenamar provoca en molts casos que en aquest precís moment pràcticament desapareguin els arenals de moltes d'elles.

«Utilitzar com a referència aquest criteri hagués provocat que en moltes de les platges l'aforament fos igual a zero», ha explicat l'organisme en un comunicat.


Comentaris

envia el comentari