El govern espanyol aprovarà demà un Reial decret per a «complementar» les ajudes al sector cultural posades en marxa el mes de maig passat. Aquest ampliarà la cobertura de subsidis, amb especial atenció als tècnics i al sector taurí, que s'havien quedat fora d'aquestes primeres mesures, segons han explicat a Europa Press fonts del Ministeri de Cultura i Esport.
L'aprovació d'aquest Reial decret està prevista per a aquest dimarts durant el Consell de Ministres. Així mateix, també es contempla l'aprovació d'un subsidi especial per a les persones que en el període d'alarma van esgotar la prestació, tal com ha avançat la cadena Ser.
Ampliar la durada de la prestació econòmica
El document podria així mateix ampliar la durada de la prestació econòmica per desocupació per als artistes en espectacles públics fins al 31 de gener de 2021. Tant el sector taurí com els tècnics d'espectacles han estat dos dels més crítics amb el Ministeri de Cultura, en entendre que s'havien quedat fora de les ajudes. Per exemple, des del moviment Alerta Vermella --que aglutina a nombrosos treballadors del sector d'esdeveniments-- es va convocar una manifestació el mes de setembre passat que va reunir a prop de 25.000 persones en diferents ciutats espanyoles.
El portaveu d'Alerta Vermella, Iván Espada, ja va avançar llavors que, malgrat que encara no es manegen xifres de desocupació en el sector, el volum de treball executat fins a octubre era d'un 10% en relació amb anys anteriors. Així mateix, la Federació de Música a Espanya, 'És Música', ha recalculat les seves previsions econòmiques a causa de la pandèmia de coronavirus i estima unes pèrdues de 1.265 milions d'euros en el termini d'un any. D'aquesta manera, la xifra inicialment prevista del dany econòmic en el sector musical s'ha duplicat amb el transcurs dels mesos.
D'altra banda, des del sector taurí s'han produït nombroses queixes, entre elles la d'entendre que el mes de maig passat es va excloure a toreros, novillers, banderillers, mossos d'espasa i subalterns de les prestacions extraordinàries per a artistes en espectacles públics, que és la regulació laboral en la qual es troben aquests.
Fins i tot el nou president de la Unió de Criadors de Toros de Lídia, Antonio Bañuelos, juntament amb el seu homòleg de la Unió de Toreros, Íñigo Fraile, afirmaven el mes de maig passat a Europa Press que estudiaven iniciar accions legals contra el govern per «discriminació» en la gestió de la crisi del coronavirus.