Transportista conduint amb un camió

El govern espanyol podria apujar l'impost del dièsel

La mesura de l'executiu de Sánchez aumentaria el preu uns 3,8 cèntims el litre

Pedro Sánchez està disposat a aplicar, aquest cop sí, totes les mesures econòmiques que van quedar aturades amb la no aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat. Una d'elles, la pujada de l'impost del dièsel amb la qual equipararia el preu d'aquest amb el de la benzina, i a la vegada espera augmentar la venda de cotxes elèctrics o híbrids. 

A començament d'aquest any, el govern espanyol anunciava que apujaria uns 3,8 cèntims el litre de dièsel, augmentant la despesa anual pels conductors en uns 36 euros.  Dels 670 milions d'euros que espera recaptar, el 30% estarien destinats a fomentar la mobilitat sostenible, segons explicava la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero.  

No es veuran afectats els professionals del transport 

Montero confirmava també que aquesta mesurava només afectaria els conductors particulars «queden fora els professionals del transport, inclosos els professionals agraris». El gasoil professional, combustible utilitzat per camioners o tractoristes, no veurà afectat el seu preu. 

Tot i això, continuen sent milions de conductors que s'hauran de pagar una mica més cada cop que vulguin omplir el dipòsit. Encara que la venda d'aquest tipus de vehicle va entrar en crisis, actualment només suposen un 30% del total,  continuen havent-hi 13 milions de vehicles dièsel a tot l'estat. 

Seguir la tendència que marquen les institucions internacionals

La ministra per a la Transició Econòmica en funcions, Teresa Ribera, afirmava que el nou executiu treballarà perquè es produeixi l'equiparació dels preus dels dos combustibles com més aviat millor. Ha recordat que existeixen informes de l'OCDE i la Comissió que així ho recomanen per tal «d'incentivar comportament compatible amb el medi ambient».  

Maria Jesús Montero defensava la mesura afirmant que no hi ha cap «justificació ambiental» que expliqui la diferència «tan gran entre la fiscalitat del motor de benzina i la fiscalitat del dièsel».  L'administració estatal fa un pas més en la seva lluita contra una de les principals causes del canvi climàtic i per complir els objectius de l'última cimera del clima.

També et pot interessar...