El govern espanyol confirma que anem a pitjor: el que està per venir a Espanya

Ja s'han superat els 2 milions de contagis

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
Espanya ja ha superat els 2 milions d'infectats  | Catalunya Diari

Amb l'arribada de Nadal s'esperava que la pressió sobre les mesures restrictives es relaxés i el que fins ara havia estat una estranya normalitat, permetés reunir a totes les famílies a les seves llars per la tradició hivernal. Però el 2020 ha estat especial en tots els sentits, i el que fins al moment era una tradició s'ha convertit en un fet per recordar.

Després de Nadal, els informes situen la realitat espanyola sobre el coronavirus en més de 2 milions d'infectats. Si bé és cert que les mesures de vacunació es van començar a aplicar el 28 de desembre; l'aparició de la nova soca britànica, afegida a la situació viscuda pel temporal de fred que viu el país, no fa sinó que augmentar la tensió.

Davant aquesta notícia, l'increment de les restriccions en la majoria de comunitats del territori, així com un augment de la pressió hospitalària a la majoria d'UCI ha portat al govern espanyol a pronunciar-se davant el que com un secret a veus, es figura com la tercera onada.

Una tercera onada que arriba per quedar-se

En aquest cas, la cap de l'àrea del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, CCAES, María José Sierra, ha estat l'encarregada de pronunciar-se sobre la situació epidemiològica que viu Espanya. Les dades corresponen a la valoració que ja s'anunciava com crítica per alguns experts sanitaris, i és que el Ministeri de Sanitat ha notificat 42.560 nous casos de coronavirus.

Aquesta xifra suposa un augment dels contagis a 2.024.904 afectats, i la de morts a 51.675, és a dir, 245 més que el dia anterior. Aquestes dades suposen un ascens de 25 punts, 321 sobre el total, de la incidència acumulada en 14 dies per cada 100.000 habitants. La delegada del govern ha mostrat la seva preocupació, i ha assenyalat que a dia d'avui, la quantitat de persones ingressades per Covid-19 és de 14.500, una ocupació hospitalària del 12%, el que suposa un augment del 0,62%.

A les UCI la situació no ha millorat perquè el nombre d'ocupacions és pràcticament un de cada quatre amb un 24%. Davant la claredat de les dades, l'experta ha expressat la preocupació de l'equip de govern i ha manifestat la tendència ascendent dels contagis. Sota aquesta premissa ha afegit que el creixement seguirà a l'alça durant els pròxims dies, un ascens gradual del què es té constància des del passat mes d'octubre.

El pla de vacunació i prevenció

Sierra explica que els resultats no menteixen i suposa una corba ascendent en casos com la incidència. En resposta al desenvolupament d'una estratègia de vacunació a Espanya, segons dades del govern un total de 207.323 persones han estat vacunades fins al moment. Aquesta dada figura en 67.984 vacunats més, el que suposa un augment del 27,9% de les 743,925 dosis entregades a les comunitats.

Malgrat la preocupació que s'ha mostrat per les dades, ara per ara des del govern no es prendran mesures davant aquelles persones que rebutgin vacunar-se, i tampoc es preveu que l'administració faciliti dosis fora del Sistema Nacional de Salut. L'especialista sanitària ha indicat que s'han detectat al nostre país entre 50 i 60 casos de la nova variant procedent del Regne Unit.

Una mutació del patogen sobre la que ara per ara no s'ha determinat el seu impacte real. María José Sierra sí que ha volgut aclarir que no existeix cap evidència de què els casos tinguin una gravetat més gran, però sí que observen un augment de la transmissió. Per això, Sanitat continua treballant en la capacitat de seqüenciació per observar qualsevol variant del virus que pugui sorgir.


Comentaris

envia el comentari