El Ministeri de Sanitat ha descartat la petició de diverses comunitats autònomes que demanaven avançar el toc de queda a les 20 hores, davant el repunt de contagis durant la tercera onada de la pandèmia de coronavirus. El Consell Interterritorial de Salut, reunit aquest dimecres a Sevilla, no ha aprovat canvis en l'estat d'alarma vigent a Espanya fins al mes de maig i que preveu que el confinament nocturn a totes les autonomies estigui vigent entre les 23 hores i les 6 hores, amb una hora de marge, amunt o avall, a discreció dels governs autonòmics.
Tot i no acceptar la petició en la trobada d'aquest dimecres, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat, en la roda de premsa posterior a la reunió, que la proposta «serà estudiada» per part de l'Executiu central. En aquest sentit, tant Illa com la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, han insistit que els governs autonòmics tenen encara capacitat d'aplicar més mesures que estiguin emparades per l'actual estat d'alarma que està vigent a Espanya fins al mes de maig.
Així mateix, el ministre de Sanitat ha explicat que algunes autonomies han expressat dubtes amb la mesura, pel fet que es pogués concentrar gent a la resta de franges horàries.
Evitar el desgast que suposaria portar la mesura al Congrés dels Diputats
Tot i la justificació de Salvador Illa sobre les eines que tenen les autonomies per aplicar mesures contra la Covid-19, el diari 'La Vanguardia' ha explicat que el motiu principal del ministre de Sanitat per rebutjar la modificació del toc de queda suposaria haver de modificar el decret de l'estat d'alarma en una votació al Congrés. En aquest sentit, el govern espanyol no se'n refia del suport del PP a la mesura, tot i que entre les comunitats autònomes que han demanat avançar el toc de queda a les 20 hores hi ha diverses que estan governades pels populars.
La decisió de l'Executiu central, segons el citat mitjà, arribarà en els pròxims dies, una vegada superat el pic de la tercera onada —que avui ha superat el rècord de contagis diaris amb més de 41.500 nous positius— i amb el procés de vacunació avançant al seu ritme, que segons el ministre «es comença a notar» a les residències.