El Govern espanyol descarta, «de moment», decretar un nou estat d'alarma

L'Executiu tampoc abordarà la reforma legal que preveia enfortir les lleis sanitàries vigents

Imatge d'una dona, vestida amb jersei blanc, en un balcó durant el confinament
El Govern espanyol descarta un confinament general com el dels mesos de març i abril. | Europa Press

Tot i el preocupant increment de casos arreu del territori espanyol, amb més de 8.000 casos nous aquest divendres, el Govern de Pedro Sánchez no es planteja, «de moment», recórrer de nou a l'estat d'alarma. Així mateix, també queda descartada una reforma legal que preveia enfortir les lleis sanitàries vigents per tal d'enfortir-les en la lluita conta la Covid-19. Així ho avança aquest divendres el digital 'El Confidencial', citant fonts consultades de l'Executiu.

Segons 'El Confidencial', el Govern espanyol ha descartat aquests canvis legislatius perquè sense una reforma constitucional no tindrien l'efecte desitjat. Així, la gestió de la pandèmia de coronavirus, que a Espanya va pel camí de la segona onada, es manté en mans de les comunitats autònomes, coordinades amb el Govern central. Pel que fa a la suspensió de drets fonamentals, serà la Justícia la que decidirà en cadascun dels casos.Les fonts consultades pel citat mitjà expliquen que es mantenen les mesures higièniques i de seguretat que regula el decret de l'anomenada 'nova normalitat', que inclou entre altres l'ús de mascareta, la distància de seguretat, la higiene de mans i la limitació d'aforaments. L'Executiu considera suficient aquestes mesures, que es combinen amb d'altres com quarantenes o confinaments limitats, el rastreig de contactes de casos positius i l'increment de proves PCR.

Tampoc es preveuen confinaments regionals

Ara mateix, el Govern espanyol no preveu tornar a aplicar un confinament general com el que va viure durant els mesos de març i abril. Tampoc està previst que decretar l'estat d'alarma territorialitzat, descartant així els confinaments regionals. Cal recordar que aquesta mateixa setmana, la Junta de Castella i Lleó ha posat sobre la taula demanar recórrer a un estat d'alarma selectiu si la situació es descontrolava.

Encara que el Govern espanyol hagi descartat de moment aquesta possibilitat, és cert que la llei actual permet l'aplicació de l'estat d'alarma en territoris concrets a iniciativa del Govern central i sota control del Congrés dels Diputats. El decret de l'estat d'alarma és l'única eina disponible per poder restringir els drets de les persones, entre ells la llibertat de moviments.


Comentaris

envia el comentari