IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El govern espanyol admet la «desigualtat territorial» en els preus d'autopistes

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, assegura que busquen la manera de fer justícia en el cost d'aquestes

Imatge d'arxiu del peatge de la Jonquera
Imatge d'arxiu del peatge de la Jonquera | Ajuntament de La Jonquera

Els peatges de les autopistes catalanes són un dels grans maldecaps de la ciutadania, motiu pel qual el govern espanyol estudia la manera de millorar la situació. En aquest sentit, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha reconegut que estan treballant per trobar una alternativa.

Reconeixent que existeix una evident «desigualtat territorial» pel que fa als preus dels peatges, Ábalos ha insistit a buscar una manera per acabar amb aquesta injustícia. Admetia que el preu que paguen els conductors per circular per les carreteres de Catalunya són notablement més elevats que el que es paga a la resta de l'estat espanyol.

«Si miréssim un mapa i pintéssim en funció dels peatges, veuríem la desigualtat territorial», explicava el màxim responsable del Ministeri de Forment del govern espanyol, encapçalat per Pedro Sánchez, que entre les seves mesures està la d'acabar amb les concessions de les autopistes.

La C-32, coneguda com l'autopista de Pau Casals, costa 10,67 euros per anar de Castelldefels al Vendrell.
La C-32, coneguda com l'autopista de Pau Casals, costa 10,67 euros per anar de Castelldefels al Vendrell. | Cedida

 

Tarifa plana per les autopistes

José Luis Ábalos afegia que el govern espanyol encara no ha decidit quina estratègia aplicarà per evitar que segueixin existint aquest tipus d'injustícies en els preus de les autopistes arreu de l'estat. No obstant això, hi ha una opció que sembla que és considerada com la més atractiva per l'executiu.

Existeix la possibilitat que, una vegada acabin tots els contractes de concessions d'autopistes, s'apliqui un impost, a manera de tarifa plana anual, per a tots els conductors que vulguin fer ús d'aquestes carreteres nacionals. D'aquesta manera, els usuaris pagarien un preu estàndard, independentment de les vies que usessin.

L'AP-1, al País Basc, gratuïta des del 30 de novembre

Una evidència que mostra la línia en la qual treballa el Ministeri de Foment del govern espanyol és l'acció impulsada a l'AP-1, que recórrer el tram de Burgos a Armiñon. El ministre Ábalos ha confirmat que, a partir del 30 de novembre, la citada autopista serà gratuïta pels seus usuaris.

La carretera, que recórrer la mencionada província castellanolleonesa i les tres regions que componen el País Basc, no tindrà cap cost pels conductors que la utilitzin, després que el govern hagi decidit no renovar la concessió amb la qual comptava el grup Itínere.

En aquest sentit, José Luis Ábalos insistia que aquesta mesura es farà extensiva a la resta d'autopistes de l'estat espanyol, avisant que les pròximes concessions que finalitzen són la de l'AP-4 i l'AP-7 —incloent el tram de Tarragona—, els acords de les quals finalitzen el desembre del 2019.


Comentaris

envia el comentari