El govern espanyol respon a ERC sobre els plans d'emergència nuclear

La Subdelegació del Govern a Tarragona afirma que els protocols «s'actualitzen periòdicament» i reitera la seva voluntat de col·laboració pel que fa a simulacres

La resposta del govern espanyol a les exigències d’Esquerra Republicana en matèria de seguretat nuclear no s’ha fet esperar. Després que els republicans del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre hagin reclamat, en roda de premsa, una actualització dels plans d’emergència, la Subdelegació del Govern central a Tarragona ha volgut tallar la polèmica i, en un comunicat, ha defensat que els protocols a la demarcació, pertanyents al Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA) «s’actualitzen periòdicament».

Trenta anys sense simulacres a les centrals catalanes, segons Esquerra

Esquerra, a més, ha denunciat que fa 30 anys que no es realitza cap simulacre a les centrals catalanes, cosa que, des del govern de Madrid, també s’ha volgut desmentir. Segons la subdelegació tarragonina, el Consell de Seguretat Nuclear, en coordinació amb d’altres organismes estatals, «realitzen periòdicament simulacres amb participació de tots els actuants del pla convocats als exercicis, que afecten tant les centrals nuclears d’Ascó com la de Vandellòs».

 

Els republicans demanen més inversions en matèria de seguretat nuclear

Els alcaldes i alcaldesses d’ERC al territori, d’altra banda, han manifestat que «cal una inversió en matèria de seguretat, per poder fer front a possibles incidents que es puguin produir. Una situació que es pot veure agreujada per l’envelliment de les centrals». En aquest sentit, Lluís Salvadó, diputat al Parlament de Catalunya, també ha refermat el que consideren «una evidència de la falta d’inversió i actuació de l’Estat en aquesta matèria».

Salvadó, a més, ha volgut recordar que en el debat estatutari de l’any 2006 els grups parlamentaris catalans ja van exigir un traspàs de competències en matèria de seguretat nuclear, ja que, sostenen els republicans, «és el territori qui hauria d’actuar i posar els recursos en cas d’emergència». Segons Esquerra, «l’accident ocorregut a Fukushima l’any 2011 ha fet que s’actualitzés la seguretat nuclear a tot el món, excepte a l’Estat espanyol, on ni tan sols s’ha trasposat la directiva europea que es va aprovar l’any 2014».

La central nuclear d'Ascó, en una imatge d'arxiu
La central nuclear d'Ascó, en una imatge d'arxiu | ACN

 

Alhora, el diputat per Esquerra Republicana al Congrés, Jordi Salvador, ha explicat que el Consell Nacional de Seguretat Nuclear ha respost per escrit a les peticions d’Esquerra on, sosté, es pot comprovar que «no s’actualitzen el pla PENTA des de l’any 2004 i el Pla Bàsic d’Emergència Nuclear (Plaben) des de 2009».

El govern espanyol es defensa i mostra voluntat de col·laboració

Amb tot, el govern central ha volgut reivindicar i defensar la seva gestió i ha expressat que, pel que fa als exercicis de simulació d'emergències, amb participació o no de la població, «aquesta subdelegació reitera la seva col·laboració amb tots els ajuntaments implicats per portar a terme els simulacres que considerin necessaris».