Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos sanitaris a un hospital

El govern espanyol només vigilarà dos tipus de casos de coronavirus

La disminució en la incidència del coronavirus convida a relaxar les mesures de control

El fet que hi hagi menys incidència de casos de coronavirus permet que es relaxin les mesures de seguretat. Les autoritats expliquen que ens trobem davant d'una nova fase de «vigilància i control» del virus. Així doncs, en lloc de fer un control exhaustiu de tots els positius, únicament se centraran en els contagis de dos tipus de persones.

Seran la població major de 60 anys i les persones vulnerables per malaltia o embarassades. També es prestarà atenció a les possibles complicacions que puguin experimentar i als ingressos hospitalaris.

D'aquesta manera, es treu importància a les persones amb coronavirus que presentin símptomes lleus o que no en tinguin. Passarà el mateix amb els contactes estrets, ja que se suprimeix l'obligació de confinar-se.

Aquests són alguns dels plantejaments que fa el govern espanyol i recull l'esborrany aprovat per la Ponència d'Alertes davant de la covid-19. De moment, té el vistiplau de la Comissió de Salut Pública, però trigarà un temps a entrar en vigor.

Cal que l'ocupació dels llits a les UCIs i als hospitals assoleixi el nivell de risc baix. A més, hi ha d'haver una tendència a la baixa aquestes dues setmanes. Espanya està molt a prop d'assolir aquest punt d'incidència reduïda als centres mèdics, però encara no hi ha arribat.

Imatge de diversos sanitaris a l'Hospital Enfermera Isabel Zendal de Madrid el 22 de febrer del 2021.
El control dels casos de coronavirus se centrarà en dos tipus de persones | GTRES

Actualment, el percentatge d'ocupació de malalts de covid a les UCIs és de l'11,38%, quan el nivell baix se situa entre el 5 i el 10%. A planta, per la seva banda, aquestes xifres s'eleven fins al 5,84% actualment, i el límit per a considerar-les baixes seria entre el 2 i 5%.

Quan s'assoleixin aquests paràmetres, serà el moment d'iniciar una nova fase de vigilància del coronavirus. Se centrarà l'atenció al grup de població de més de 60 anys i en persones vulnerables, a més de revisar els casos més greus.

La Ponència d'Alertes creu que és important seqüenciar i controlar les aigües residuals. Sobretot per a detectar noves variants que podrien sorgir durant aquest any. «No es pot suposar que òmicron serà l'última variant preocupant», assenyalen.

Expliquen que al llarg del 2022 i els pròxims anys «poden sorgir variants amb diferents característiques de transmissibilitat, espai immunològic i gravetat». Així ho contempla l'esborrany esmentat, que considera que «s'han de conservar les estructures extraordinàries de vigilància i control».

Dos homes caminant pel carrer
Les persones que hagin donat positiu han d'anar amb mascareta pel carrer | Europa Press

El nou període de vigilància que planteja el Govern implica una sèrie de canvis importants. Els positius amb símptomes lleus o que no en tinguin ja no hauran de fer un «aïllament estricte». L'obligació de quedar-se a casa, que primer era dues setmanes, després deu dies i finalment set, se substitueix per una altra mesura.

Controlar el coronavirus amb una sèrie de mesures

La recomanació que es fa als positius de coronavirus és que prenguin mesures de prevenció durant deu dies. Això implicarà, per exemple, utilitzar mascareta, evitar el contacte amb altra gent, no assistir a esdeveniments multitudinaris i teletreballar, si és possible.

Una noia d'esquena traient-se la mascareta
Se segueix recomanant l'ús de la mascareta per a evitar el contagi de coronavirus | Europa Press

Les persones que presentin símptomes com febre el més adequat és que es quedin a casa seva fins que desaparegui la malaltia o millori. També s'eliminen les quarantenes per als contactes estrets, que només es conservaven als col·legis i amb els no vacunats. Fa mesos es va establir que els vacunats que fossin contacte estret d'un infectat no s'havien de quedar a casa.

Hi haurà més vigilància a les residències, ja que hi conviuen persones vulnerables per edat i malaltia. A diferència d'altres grups de població, aquests sí que seran sotmesos a proves PCR. El mateix passarà amb els majors de 60 anys amb símptomes, immunodeprimits i embarassades, a més de persones amb infeccions respiratòries.

En cas que un resident doni positiu de coronavirus, se l'haurà d'aïllar fins que es conegui el resultat de la PCR. I el confinament s'allargarà fins a cinc dies després de confirmar-se el diagnòstic.