El govern espanyol parla clar de la carretera catalana tancada per amenaça terrorista

El ministeri d'Interior s'ha pronunciat al respecte

Agents de la policia espanyola i francesa a El Pertús, controlant els vehicles i amb la frontera cap a França i a l'inrevés oberta
Agents de la policia espanyola i francesa a El Pertús, controlant els vehicles i amb la frontera cap a França i a l'inrevés oberta | ACN

El ministeri d'Interior no ha detectat «cap risc concret o específic» de caràcter terrorista en tot el territori més enllà de l'alerta de nivell 4 vigent des del 2015 i reforçada, des de Nadal, tal com explica 'El País'. El govern espanyol tampoc ha destacat «res especial» al pas fronterer d'Eth Portilhon, a Bossòst, a l'Aran, després que el govern francès hagi decidit tancar unilateralment la frontera per «evolució de l'amenaça terrorista».

Aquesta és la raó que va aportar la delegació del Govern del departament de l'Alt Garona i que les autoritats franceses emmarquen dins l'estratègia antiterrorista ordenada pel seu president, Emmanuel Macron, per reforçar el control de moviments i concentrar efectius en diversos punts fronterers.

En tot cas, segons l'Ajuntament de Bossòst, la mesura afectarà principalment als treballadors d'Aran que viuen a l'altre costat de la frontera i que hauran de creuar el pas autoritzat de Melles Pont-Du-Roy. Cal destacar que aquesta prohibició no s'aplica a les Forces de Seguretat internes ni als serveis d'emergència, personal i vehicles de Bombers, Salvament, professionals de la Salut, responsables de carreteres afectades o de manteniment dels serveis públics imprescindibles.

 

 

El tancament es manté sense data de reobertura

Aquest dimecres, França va tancar la frontera situada a Eth Portilhon, a Bossòst, per concentrar tots els recursos en els controls antiterroristes que es fan en altres punts fronterers. Segons va avançar el diari 'Segre' i va confirmar a l'ACN l'alcalde de Bossòst, Amador Marquès, dimarts van rebre una comunicació de la Prefectura de l'Haute Garonne informant en aquest sentit.

Marquès va indicar que no hi ha previsió de reobertura, i espera que la situació es normalitzi com més aviat millor. Tot i això, va remarcar que en aquest punt ja hi havia una «reducció dràstica de la mobilitat» per la Covid-19 i les restriccions imposades.

També va apuntar que no s'havia tancat aquest pas des dels atemptats de París del 2015 i després amb el tancament de fronteres per la pandèmia. Marquès va explicar que la comunicació francesa parla de motius d'alerta màxima per terrorisme i de tasques de prevenció i controls rutinaris. El tall es produeix en la part francesa i la Guàrdia Civil no ha fet cap canvi en la seva operativa, expliquen de l'Institut Armat a l'ACN.


Comentaris

envia el comentari