El govern espanyol confirma el pas enrere: «Hi ha hagut problemes»

Moderna ha anunciat que reduirà la quantitat de dosis de la seva vacuna que tenia previst enviar a Espanya

El president Pedro Sánchez amb mascareta i un micròfon davant, mirant al costat dret
Moderna ha anunciat que reduirà la quantitat de dosis de la seva vacuna que tenia previst enviar a Espanya | cedida

Després de les bones notícies que han compartit l'OMS i Fernando Simón sobre l'epidèmia, Espanya ha rebut un dur cop que suposa un pas enrere en la lluita per a combatre la crisi sanitària que va sacsejar al món fa gairebé un any. La farmacèutica Moderna ha anunciat que reduirà la quantitat de dosis de la seva vacuna contra el coronavirus, que tenia previst enviar a aquest país el mes de febrer.

Segons el que han explicat, aquest canvi s'ha produït a causa d'un problema amb el rendiment en la planta de producció de la substància activa i ha sortit qualificat d'ajust. La companyia ha assenyalat que complirà amb el seu compromís de distribuir 1.040.000 d'aquí a finals de març. D'aquesta manera, ha deixat clar que, encara que serà amb retard, arribaran a Espanya totes les dosis previstes. Una situació que ja es va viure al gener amb la de Pfizer.

La setmana vinent haurien d'arribar a Espanya 483.000 dosis, però aquesta quantitat es veurà reduïda a la meitat, segons la informació que han explicat a Cadena Ser.

Reserva estratègica

Uns canvis que el Ministeri de Sanitat ja ha informat les comunitats autònomes perquè aquestes reorganitzin les seves campanyes de vacunació en la mesura que creguin convenient.

De moment, Espanya ha rebut 192.000 dosis de la vacuna de Moderna, de les quals 94.847 s'han inoculat. Unes xifres que indiquen que les autonomies podrien estar creant una reserva estratègica per a no quedar-se sense la segona dosi d'aquesta empresa abans que finalitzi el termini establert de 28 dies, a pesar que la companyia s'ha compromès a lliurar la resta de vacunes acordades al llarg del primer trimestre de 2021.

«El Ministeri de Sanitat ha comunicat a les comunitats autònomes la impossibilitat, traslladada per part de la companyia Moderna, de subministrar les seves vacunes aquesta setmana, situació que podria prolongar-se més temps», han confirmat des de la Junta de Castella i Lleó.

«No obstant això, és convenient recordar que el termini establert, en el cas de la de Moderna, per a l'administració de la segona inoculació és de vint-i-vuit dies». Segons la informació que va compartir Salvador Illa el passat 7 de febrer, Moderna enviarà un total de 600.000 dosis de la seva vacuna a Espanya en les següents sis setmanes. Per tant, abans del 31 de març, haurien d'arribar 1.040.000 dosis.

Alentiment de la campanya de vacunació

El retard de l'arribada de totes les vacunes d'aquesta companyia ha suposat un alentiment en la campanya d'immunització contra el coronavirus. Divendres passat, 12 de febrer, un total de 69.606 persones van ser vacunades, una xifra que s'ha reduït considerablement durant el cap de setmana del 13 i 14 de febrer. Entre el dissabte i el diumenge s'han registrat un total de 33.892 menys dosis de sèrums injectats.

Per tant, els individus que han rebut les dues dosis de la vacuna durant aquests dies ha ascendit a 1.070.091, mentre que el divendres es va aconseguir la immunització d'1.000.485 persones. S'han administrat un total de 2.561.608 dosis de vacunes, entre els tres sèrums autoritzats (Pfizer, Moderna i AstraZeneca), en les comunitats autònomes d'Espanya. El 87,9% de les 2.914.755 que Sanitat ha repartit fins al moment.

A aquestes xifres també se li han de sumar les 483.000 de Pfizer-BioNTech que el Ministeri de Sanitat ha anunciat aquest dilluns, 15 de febrer. D'aquesta manera, s'ha estimat que al febrer es rebran un total d'1.779.570 dosis d'aquesta farmacèutica i es manté una previsió de 2.705.040 per al mes vinent de març.

D'altra banda, 25.628 persones d'entre 18 i 55 anys de les quals hi havia previstes, ja han rebut la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.


Comentaris

envia el comentari