El ministre de Sanitat, Salvador Illa, admet que els preocupa la importació de casos amb l’obertura de fronteres i diu que cal un «enfocament europeu» amb «criteris comuns i clars». Durant la seva compareixença al Congrés, Illa ha afirmat que tot i que la bona evolució de l’epidèmia de coronavirus, cal prudència pel risc de «rebrots i de reintroducció».
Illa ha posat com a exemple la situació que s’està produint a Portugal, amb un increment de casos en els últims dies, i ha recordat que des de l’11 de maig a Espanya s'han detectat 96 casos importats, la majoria de persones procedents dels Estats Units i de països de Sud-amèrica. «A més de la detecció precoç i les mesures, el govern treballa des de fa setmanes en les fronteres i la mobilitat internacional, però apostem per un enfocament europeu», ha insistit.
Fernando Simón expressa la mateixa preocupació
Aquest temor, els dels casos importats, ja el va expressar en la jornada d'ahir el director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. En la roda de premsa posterior a la reunió del Comitè de Gestió Tècnica del Coronavirus, l'epidemiòleg va assegurar que aquest era un dels principals «cavalls de batalla» a l'hora de controlar els riscos d'un possible rebrot de la Covid-19.
En aquest sentit, Simón va explicar que «a mesura que es vagin obrint les fronteres el nombre de casos podria incrementar-se». En relació amb el control dels viatgers que arribin als ports i aeroports espanyols, l'expert va assegurar que ni els tests ni el control de la temperatura «són la panacea». «Es poden detectar alguns casos però no són la solució. Aquesta passa pel seguiment, la responsabilitat dels passatgers, dels turoperadors i les aerolínies per identificar els malalts i que facin els seguiments adequats», ha afirmat.
Trobar una vacuna «és urgent»
Salvador Illa també ha anunciat una reunió amb els ministres europeus de Sanitat aquest divendres per fixar l’estratègia «en l'àmbit comunitari per trobar una vacuna». En aquest sentit, ha dit que trobar una vacuna és «urgent» però que «fer-la assequible, és una qüestió social i de dignitat».
Durant la seva compareixença, Illa ha assenyalat que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, ha autoritzat fins al moment 87 assajos clínics per observar el potencial contra la Covid-19.