Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del president espanyol, Pedro Sánchez, durant una compareixença de premsa, amb les banderes d'Espanya i Europa a la seva dreta

El govern espanyol ho proposa: Els ERTO fins al 30 de setembre amb condicions semblants a les actuals

Patronal, sindicats i executiu coincideixen en la necessitat de perllongar el mecanisme més enllà del 31 de maig

El govern espanyol proposa prorrogar els Expedients de Regulació Temporals d'Ocupació (ERTO) fins al 30 de setembre amb unes condicions semblants a les actuals, segons han informat fonts del diàleg social a l'ACN. Així ho ha comunicat l'executiu de Pedro Sánchez en la primera reunió de la Comissió Tripartita celebrada aquest dijous per pactar l'allargament del sistema de protecció d'ocupació més enllà del 31 de maig. La patronal, els sindicats i el govern espanyol han coincidit en la necessitat de perllongar la vigència del mecanisme que ha permès suspendre temporalment la feina de gairebé 3,5 milions de persones a l'Estat durant la crisi de la Covid-19.

Durant els pròxims dies els representants sindicals i patronals estudiaran la proposta governamental i la comissió es tornarà a reunir la setmana que ve.

A la sortida de la reunió, la secretària confederal d'Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, ha assegurat que la trobada ha sigut «una presa de contacte» i que «la notícia més important és que els ERTO  es mantindran». «Hi haurà nou acord fins al 30 de setembre i l'aposta per mantenir l'eina mentre durin les dificultats econòmiques que ha provocat la pandèmia continuïn vigents», ha afegit.

El sistema d'ERTO actual manté la clàusula que prohibeix a les empreses d'acomiadar en 6 mesos i simplifica diversos tràmits: pròrroga automàtica i més facilitats per passar d'un ERTO per força major a un per impediment d'activitat.

Segons les últimes dades de la Tresoreria General de la Seguretat Social, hi ha 136.500 catalans inclosos en un expedient temporal, després que la xifra disminuís en 21.000 persones entre març i abril.

Xifren en 73.300 MEUR la despesa en ajudes directes entre 2020 i 2021

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha xifrat en 73.300 milions d'euros la despesa pública en ajudes directes entre 2020 i 2021, l'equivalent al 6,4% del PIB. Una xifra a la qual cal afegir 158.000 MEUR en finançament  i liquiditat  mobilitzada a través de garanties, avals, moratòries fiscals i el pagament de la Seguretat Social, segons ha explicat la vicepresidenta aquest dijous en una compareixença a la comissió d'Afers Econòmics del Congrés. Calviño ha afirmat que aquestes mesures adoptades per la crisi del coronavirus han tingut «efectivitat» i es pot comprovar amb la taxa d'atur, que és «molt inferior a les de crisis anteriors».

Sobre el fons d'ajudes directes de 7.000 MEUR per al teixit empresarial, Calviño ha explicat que ja han signat el conveni per rebre els diners dotze autonomies. La vicepresidenta ha dit que es farà el desemborsament a Catalunya «en els pròxims dies».

També rebran els fons pròximament Madrid, Astúries, Galícia, el País Valencià i Castella i Lleó. Ja els han rebut Extremadura i Castella-la Manxa. D'aquesta manera, ja podran treure les convocatòries d'ajudes.

Reducció d'ERTO

«Estem en xifres mínimes des de l'inici de la pandèmia i, el que és previsible és que la senda descendent es mantingui els pròxims dies, mentre vagin aixecant-se les restriccions de mobilitat», ha dit Calviño sobre els ERTO.

La vicepresidenta ha explicat que dimarts es va assolir un «nou mínim de treballadors en ERTO, 11.000 per sota dels 632.000 d'octubre de 2020». Calviño ha remarcat que abril va tancar amb menys de 640.000 persones en ERTO.