IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya es blinda amb tancament de fronteres i confinament per municipis els caps de setmana

'Minipaga' de 13 euros per els pensionistes en la nòmina de febrer

La paga addicional sobre el desviament de la inflació de 2018 se suma a la pujada de l'1,6% de les pensions

Els pensionistes cobraran un extra d'uns 13 euros en la seva nòmina de febrer
Els pensionistes cobraran un extra d'uns 13 euros en la seva nòmina de febrer | Cedida
 
 

Durant el primer trimestre de l'any, en concret a la nòmina de febrer, els pensionistes cobraran la paga compensatòria per la desviació de preus del 2018, el que implicarà uns 13 euros de més per pensió.

Per calcular aquesta paga, el govern utilitzarà la mitjana de l'IPC (Índex de Preus al Consumidor) entre novembre de 2018 i desembre de 2017 (1,7%). A principis de l'any passat les pensions van pujar un 1,6%, que fixava l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy. 

El canvi doncs és d'un 0,1%, del que resulten aquests tretze euros de més que cobraran els pensionistes, segons xifres de la Seguretat Social. Això tindrà un cost d'uns 256 milions d'euros per a les arques públiques, segons la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

Pujada de l'1,6% deles pensions

En total, el cost de pensions contributives augmentarà aquest any per sobre del 6% fins a superar els 135.000 milions d'euros. La paga addicional sobre el desviament de la inflació de 2018 se suma a la pujada de l'1,6% de les pensions en general i del 3% de les mínimes. 

La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha confirmat que s’abonarà l'anomenada 'paguilla' dels pensionistes un cop es convalidi la setmana vinent el reial decret aprovat a finals de l’any passat.

Granado: «Les pensions es recuperen»

El secretari d'Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, ha reconegut que més que la quantitat que suposa aquest pagament extra, «l’important és que es recuperi l’actualització de les pensions». També ha recordat que, com se solia fer, la ‘paguilla’ la rebran els pensionistes que hagin generat dret a pensió a 31 de desembre de 2017.

Octavio Granado, secretari d'Estat de la Seguretat Social, dóna una vida de deu anys al sistema actual de pensions | Cedida

El passat setembre, Granado defensava davant els mitjans que «vincular a revalorització de les pensions a un únic indicador, en referència a l'IPC, causa sempre efectes perversos». «L'actual sistema té solució pels pròxims deu anys», temps durant el qual caldrà buscar noves alternatives, assegurava, apuntant cap a unes pensions calculades amb tota la vida laboral, utilitzant un còmput llarg, com a tota Europa es fa.


Comentaris

envia el comentari