Polèmica per la darrera decisió del govern espanyol durant la crisi del coronavirus que afronta amb una elevada intensitat des de fa més de dues setmanes. El Ministeri de Sanitat ha encarregat un estudi de la mobilitat de la ciutadania espanyola a través de les dades que tenen les operadores telefòniques. D'aquesta manera, doncs, es rastrejaran els moviments dels ciutadans durant l'estat d'alarma i els dies previs a la seva aplicació i es mirarà de trobar relació amb l'expansió de la covid-19.
Polèmica pel rastreig dels mòbils
L'inici d'aquest estudi es va produir aquest diumenge, 29 de març, atès que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'aques dissabte a la nit ja ho anunciava. Segons explica el document, l'estudi farà servir dades agregades i anònimes. D'aquesta manera, no es vulneraria la normativa de Protecció de Dades vigent i es preservaria la identitat dels individus i el seu dret a la intimitat. Ara bé, la incertesa dels mètodes que s'utilitzen per a aquest estudi han comportat polèmica a les xarxes, on alguns ciutadans temen un rastreig massa exhaustiu de les seves vides privades.
La polèmica recorda la que ja es va produir fa uns mesos, quan l'Institut Nacional d'Estadística va pretendre fer un estudi a partir dels rastrejos de telèfons mòbils per obtenir dades de la ciutadania. Ja llavors hi va haver una forta polseguera per la incertesa derivada d'aquests mètodes d'estudi i la por de la ciutadania que s'obtinguessin dades personals de la seva vida.
En marxa una app mèdica
Alhora, el Ministeri de Sanitat treballa en l'elaboració d'una app específica sobre el coronavirus, com la que la Generalitat de Catalunya va posar en marxa dies enrere. S'hi avaluaran símptomes mèdics i es podran geolocalitzar els usuaris.