L'actual peatge de l'AP-7 a la Jonquera amb dos camions i una patrulla dels Mossos d'Esquadra

Quant costarà viatjar per les autovies espanyoles quan hi hagi els peatges

El govern espanyol aposta per un 'peatge tou' i treballa amb una xifra d'un cèntim per quilòmetre recorregut

Aquest dimecres saltava la notícia que el govern espanyol es planteja fer pagar per fes ús de la xarxa d'autovies de l'Estat- La mesura forma parc del paquet de mesures que s'inclouen en el Pla de Recuperació Econòmica que l'Executiu de Pedro Sánchez va remetre la setmana passada a la Unió Europea, per tal que Brussel·les doni el vistiplau a enviar a Espanya 140.000 milions d'euros dels fons europeus anti-Covid fins al 2026. La previsió és que el debat sobre aquesta qüestió comenci l'any vinent i que comenci a aplicar-se a partir de 2024.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Molts ciutadans fan servir el vehicle privat per desplaçar-se de manera habitual, motiu pel qual aquesta mesura tindrà afectació directa a la butxaca d'una important xifra de persones. Aquest dijous, la Cadena SER ha detallat quins són els plans del govern espanyol sobre aquesta qüestió. En aquest sentit, el citat mitjà assegura que l'Executiu treballa amb un esborrany que planteja fer pagar un cèntim per quilòmetre recorregut.

La mesura es pren per dues raons: Espanya deu augmentar la pressió fiscal i, a més, es tracta d'un sistema que ja s'aplica en la resta d'Europa. Dels 27 països de la Unió Europea, 23 cobren aquest tipus de peatges, dels quals 15 ho fan per tota la seva xarxa de carreteres. El govern espanyol treballa amb un 'peatge tou' d'un cèntim per quilòmetre i en el sistema que haurà d'instal·lar a la xarxa de carreteres per identificar les matrícules dels cotxes i determinar la quantitat a pagar. 

Anar de Barcelona a Madrid costaria uns 6,40 euros

Sobre la base de l'esmentada tarifa d'un cèntim per quilòmetre, per exemple, un viatge entre Madrid i Barcelona tindria un cost de 6,40 euros; un de Barcelona a Saragossa, una mica més de 3 euros; de Madrid a Sevilla, 5,30 euros; de Bilbao a la Corunya, 5,40 euros; i de València a Màlaga, 6,20 euros. Aquests són només alguns exemples de les tarifes que es pagarien en alguns desplaçaments entre les principals ciutats del nostre país per usar les autovies.

L'Administració General de l'Estat preveu oferir als governs autonòmics que uneixin les seves xarxes de carreteres regionals i provincials a aquesta nova tarifació, que encara que se supedita al consens social i polític, sembla clar que es fixarà.

Altres fonts xifren en tres cèntims per quilòmetre el peatge a pagar

Encara que el govern espanyol treballi amb una possible tarifa d'un cèntim per quilòmetre, la xifra no apareix en cap document que s'hagi fet públic. Això ha aixecat alguns recels, tal com expliquen alguns mitjans, com el de l'Associació d'Empreses de Conservació i Explotació d'Infraestructures (Acex), que creu que l'Executiu podria acabar aplicant una tarifa de fins a tres cèntims per quilòmetre.

En aquest cas, el viatge Madrid i Barcelona tindria un cost de 19,20 euros; un de Barcelona a Saragossa, una mica més de 9 euros; de Madrid a Sevilla, 15,90 euros; de Bilbao a la Corunya, 16,20 euros; mentre que de València a Màlaga, 18,60 euros.