Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Pedro Sánchez amb mascareta i un micròfon davant, mirant al costat dret

Govern estatal i autònoms estudien allargar els ajuts al col·lectiu fins al 31 de maig

Les dues parts van mantenir una reunió dilluns

El govern espanyol i les principals associacions d'autònoms negocien allargar els ajuts a aquest col·lectiu fins al 31 de maig, la mateixa data de la pròrroga que s'estudia per als Expedients de Regulació d'Ocupació Temporal (ERTO). Aquest dilluns les dues parts s'han reunit i diverses fonts destaquen el clima positiu de la negociació, que facilita l'acord per implementar la mesura.

La patronal UATAE celebra que l'executiu reculli algunes de les seves propostes, com ara eliminar els requisits per accedir a la prestació extraordinària i per a la prestació ordinària compatible amb activitat. UPTA i ATA alerten, però, que queden per resoldre temes «fonamentals» com les rebaixes de cotitzacions en els casos de pèrdues de facturació acusades. 

Algunes de les propostes que negocien les patronals són, per exemple, que, en el cas de la prestació per a autònoms de temporada, la feina estacional no se circumscrigui necessàriament al període estiva, o que es rebaixi al 50% el requisit de pèrdues per obtenir la prestació, establert ara com ara en el 75%.

Altres exigències de les patronals són la necessitat de calcular les prestacions dels autònoms (que serveixen de base per rebre les compensacions) sobre el 70% del que cotitzen, 20 punts per sobre del 50% que s'utilitza en el mecanisme actual.

Hi ha qüestions «fonamentals» pendents de resoldre

El president d'UPTA, Eduardo Abad, veu pròxim l'acord i celebra que la «desaparició» dels articles 13 i 14 del reial decret anterior «faciliten molt a milers d'autònoms l'accés al cessament d'activitat». Però també ha alertat que queden pendents temes «fonamentals», com ara que els autònoms als quals l'Administració els tanqui l'activitat puguin acollir-se a l'ajut més enllà de l'1 de febrer.

Per la seva banda, el president d'ATA, Lorenzo Amor, ha celebrat que l'executiu encapçalat per Pedro Sánchez estigui «disposat» a eliminar «algunes traves» que tenia la prestació, com ara no haver cobrat la del març per poder-hi accedir. També ha destacat la predisposició del govern a «millorar» les condicions per als autònoms de temporada. A més assegura que l'executiu està disposat a «estudiar l'ajornament de quota».

Amb tot, ha considerat que hi ha qüestions «fonamentals» a resoldre abans d'arribar a un acord i ha considerat que «no és lògic» que el col·lectiu hagi de cotitzar el 100% de les prestacions «quan les facturacions en molts casos no arriben al 50%».

Amor també ha criticat que el govern «està discriminant» als autònoms i deixant-los com a «ciutadans de segona» perquè «prima» treballadors i empreses amb exoneracions de cotitzacions de fins al 80%. Per això ha indicat que o bé el govern «soluciona» aquesta qüestió o l'acord no comptarà amb el suport d'ATA.

Les dues pròrrogues anteriors van restringir l'accés

La primera tanda d'ajudes per compensar les pèrdues dels autònoms que es va iniciar el març del 2020 va arribar a prop de la meitat dels autònoms de Catalunya, però les dues pròrrogues successives han anat restringint l'accés a les ajudes. A finals d'any, el govern espanyol va abonar 67.438 prestacions extraordinàries pels autònoms catalans. Des de març, l'executiu de Pedro Sánchez ha abonat 828 milions d'euros als treballadors per compte propi a Catalunya.

Ara mateix, els treballadors per compte propi poden rebre una prestació extraordinària per cessament d'activitat i baixos ingressos o un ajut que és compatible amb treballar sempre que es puguin demostrar pèrdues del 75% de la facturació. La primera és del 50% de la base reguladora, mentre que la segona arriba al 70%. Hi ha una tercera via per accedir a ajudes en cas de ser autònom de temporada. Tot i això, aquesta subvenció és la que ha funcionat pitjor, ja que va tancar l'any amb 649 beneficiaris a l'Estat.