El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha reconegut que la planificació ferroviària d'alta velocitat i mitja distància que Renfe i Adif proposava per a les Terres de l'Ebre ha requerit una contraproposta per part del Govern per «millorar claríssimament les expectatives i garantir que l'oferta de servei sigui l'adequada». Sense voler entrar en concrecions perquè les negociacions segueixen obertes, Gavín ha explicat que «en pocs dies» hi haurà una resposta dels operadors ferroviaris estatals.
Des de la plataforma Trens Dignes, que ha pogut reunir-se breument amb el secretari, s'ha lamentat que les peticions que es fan per a l'Ebre siguin «els residus» de les demandes que va acordar l'ATM de Tarragona.
No se sap la nova oferta ferroviaria de l'Ebre
El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, s'ha queixat per la tardança amb què arriba la informació, per part de Renfe i Adif, de quina serà la nova oferta de serveis ferroviaris d'alta velocitat i mitja distància quan es posi en funcionament la nova variant del Corredor a Vandellòs. «Calia tenir-la fa cinc o sis mesos per planificar les millores dels Regionals i les Rodalies, a partir de l'oferta d'alta velocitat», ha reconegut. De la reunió de dijous amb els operadors ferroviaris estatals, Gavín no n'ha concretat els detalls per garantir que la negociació que es va iniciar segueixi «avançant de forma substancial».
«No volem entrar en la confrontació, en la denúncia o la injustícia, sinó que volem aconseguir resultats i creiem que encara tenim possibilitats d'aconseguir-ho», ha dit. Gavín ha reconegut que la proposta inicial, que Renfe tampoc ha fet pública, la Generalitat «no l'hauria acceptat» perquè era «insuficient i no donava la cobertura, ni de lluny», a allò que el Govern considera que ha de tenir el territori. «Em quedo aquí perquè és qüestió de dies que es resolgui», s'ha excusat.
«Anem tard i seguim anant tard però es milloren claríssimament les expectatives perquè l'oferta de servei sigui l'adequada», ha assegurat. Per reforçar aquesta negociació, de la Taula de Mobilitat de les Terres de l'Ebre, que ha presidit aquest dimecres a la seu territorial del Govern, n'ha sortit un acord on les administracions territorials representades —ajuntaments i consells comarcals— exigeixen al govern espanyol que s'inclogui la prestació de serveis d'alta velocitat i mitja distància per a les Terres de l'Ebre amb les principals ciutats de l'entorn i amb horaris i abonaments adequats per als usuaris habituals. També es reclama que la posada en marxa del corredor ferroviari representi «millores per als ciutadans per on passa la infraestructura i que no es desatenguin les seves necessitats».
La Generalitat, per les seves competències, ha preparat una planificació «de màxims» del servei de Regionals i Rodalies per al territori però sense conèixer quina serà la d'alta velocitat i mitja distància. «Per tant, no està del tot tancat i tenim una planificació de màxima qualitat però ja sabem que hi ha dificultats tècniques per a la implementació i que pot ser que no es pugui implementar tota de cop», ha avançat Gavín.
Pel que fa a l'oferta que depèn de Renfe i Adif, Gavín ha apuntat que se'ls ha traslladat la proposta de mínims que defensa la Generalitat, la que segons el secretari ha consensuat el Camp de Tarragona i l'Ebre l'any passat. En canvi, des de la plataforma Trens Dignes s'ha recordat que la Taula de Mobilitat de les Terres de l'Ebre encara no havia fet la primera reunió quan Territori va exposar les freqüències i serveis que tindrien les comarques ebrenques i que aquesta oferta és «el residu» de les peticions que va acordar l'Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) del Camp de Tarragona, sense la participació de cap representant polític o social ebrenc.
«Es parlava de quatre noves freqüències l'abril del 2018 però és una hipòtesi i no sabem quantes seran. S'ha parlat amb el territori si han de ser aquestes o unes altres?», ha qüestionat Montse Castellà, portaveu de Trens Dignes. «El més trist és que ens podem trobar amb serveis que ja teníem o menors però ja sabem que l'Euromed perilla. Coneixem abans les pèrdues de trens que les millores», ha denunciat Castellà.
El també portaveu de la plataforma, Josep Casadó, ha insistit que les propostes que la Generalitat ha fet a Renfe i Adif per a les Terres de l'Ebre no es coneixen. «No han concretat mai, no ara perquè negocien, i això és molt perillós perquè no sabem exactament què es demana per al territori. L'única informació que tenim és un acord fet des de Tarragona que aquí sí que hi va participar la Generalitat i va acompanyar a Madrid els alcaldes perquè es fes efectiu amb Renfe i Adif», ha apuntat Casadó. «S'ha enfocat la proposta segons les necessitats dels ajuntaments de l'ATM del Camp de Tarragona i el que queda per a les Terres de l'Ebre és residual en funció de les seves necessitats», ha criticat.
Pressió a les portes de Govern
La plataforma Trens Dignes havia demanat participar en la Taula de Mobilitats d'aquest dimecres. Com que no havien estat convocats, uns quants representants s'han plantat a les portes de la seu governamental de Tortosa, al Palau Abària, on estaven convocats els membres de la Taula. Quan ha arribat el secretari d'Infraestructures, els representants de Trens Dignes han instat Gavín a sotmetre a votació entre els membres de l'organisme la seva participació de forma extraordinària. Finalment, no han pogut entrar però el secretari els ha atès breument quan ha acabat la reunió. D'allí han previst tornar-se a reunir amb Gavín abans de final d'any al Departament. «Fins que no fem aquesta reunió no tindrem més detalls però lamentem que no ens hagin deixat entrar a la reunió. Fa set anys que anem d'un secretari a un altre i d'un conseller a un altre i qui surt perdent és la ciutadania», ha apuntat Castellà.
Xifres rècord de viatgers al bus i millores a l'estació de Tortosa
La Taula de Mobilitat també ha repassat les dades de viatgers del servei de bus que subvenciona la Generalitat. Des de la implantació de la targeta 10/120, que permet viatjar entre els municipis ebrencs a un euro el trajecte, el nombre de viatges interns al territori va créixer un 41% entre el 2015 i el 2018. Mentre que l'any passat es van fer 526.000 viatges entre municipis de les Terres de l'Ebre, enguany fins a l'octubre ja en són 480.000 i per tant, la previsió és superar el nombre de l'any passat.
Així es preveu també en la resta de línies regulars. Entre L'Ebre i Tarragona, l'any passat es van fer 58.000 viatges mentre que enguany, fins a l'octubre, ja en són més de 56.000. Entre l'Ebre i Barcelona, l'any passat es van fer 213.000 viatges i ja se n'han fet 188.000 fins a l'octubre d'enguany i, finalment, en les connexions amb l'aeroport s'ha passat de 48.000 viatgers el 2018 a 52.800 viatges, fins aquest octubre.
També s'ha anunciat la millora imminent de l'estació de busos de Tortosa. Les obres començaran la pròxima setmana amb una inversió de 300.000 euros i un termini d'execució de quatre mesos. Representarà la millora de les andanes, es pavimentarà la platja d'envans, es reposaran els elements de drenatge, el mobiliari urbà i s'actualitzaran les senyalitzacions.