El Govern ha aprovat aquest dimarts la creació del grup d'experts 'Catalunya 2022'. El president i el vicepresident de la Generalitat, Quim Torra i Pere Aragonès, han presentat des de la sala Torres Garcia de Palau un projecte que ha de servir per dissenyar la sortida a la crisi del coronavirus, a partir de la participació de 30 experts —que n'acabaran sent uns 400. El grup de treball «transcendeix governs perquè Catalunya necessita una estratègia de país», tal com ha afirmat Torra.
El projecte té previst elaborar un document inicial a finals de juliol, i presentar les conclusions de treball el febrer de 2021. Aragonès ha destacat que el debat tindrà d'aquests grups de treball «autònoms» tindran «independència de criteri». Aquest grup de treball, que Torra ja va reunir ahir per primera vegada, neix amb la voluntat d’ajudar el país a estar preparat per al món que s’albira a partir del 2022, elaborant una anàlisi d’escenaris de quina podria ser la situació, acompanyada d’un conjunt de propostes d’acció. En aquesta primera convocatòria, també hi va participar Aragonès.
La previsió és que hi hagi una primera proposta de document d’escenaris a la tardor. El document final, que inclourà l’anàlisi i les propostes de cadascun dels àmbits estratègics, es presentarà el febrer de 2021. Es calcula que hi haurà entre deu i quinze àmbits i que cada grup específic tindrà entre 20 i 30 membres, per la qual cosa, el conjunt total de l’activitat implicarà gairebé 400 persones.
Una trentena d'experts en diversos àmbits
Aquest alt volum permet garantir la diversitat, representativitat i legitimitat necessàries, tant socials com tècniques. Tota aquesta activitat estarà conduïda per un grup de treball paritari que assumeix la responsabilitat de validar, integrar i editar tots els treballs, garantint la «coherència» dels resultats, segons consta a l'acord del Govern. En formen part una trentena de persones de diferents disciplines, co-coordinats per Victòria Alsina i Genís Roca.
La trentena d'experts són, a banda d'Alsina i Roca: Joan Abellà, Jordi Amat, Oriol Amat, Tatxo Benet, Elisenda Bou, Elies Campo, Mònica Campos, Albert Cañigueral, Mercè Crosas, José Antonio Donaire, Martina Font, Anna Garriga, Gabriel Jené, Jacint Jordana, Josep Maria Martorell, Ramon Maspons, Neus Monllor, Cristina Nadal, Laura Peracaula, Mercè Pujol, Coral Regí, Pep Salas, Jordi Sellas, Maria Sisternas, Montserrat Solsona, Lluís Torner, Laura Urquizu, i Montserrat Vendrell.
Eviten la polèmica interna
Torra i Aragonès han evitat polemitzar per la pròrroga de l'estat d'alarma al Congrés, i han declinat respondre sobre les discrepàncies entre JxCat i ERC i la convocatòria d'eleccions al Parlament. El president ha esquivat la polèmica: «Si avui som aquí és per demostrar que hi ha un projecte que va més enllà de la conjuntura política». Torra ha remarcat, a més, que «per sobre de qualsevol discrepància política hi ha un país per servir i treure de la crisi».
Torra i Aragonès han escenificat una certa treva entre els dos socis de Govern, en la compareixença conjunta d'aquest matí, després de noves tensions a Palau i entre JxCat i ERC per la pròrroga de l'estat d'alarma i l'acord dels republicans amb el PSOE, i per l'escenari electoral.