El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, han anunciat que es destinaran al Pla de reactivació econòmica de les Terres de l'Ebre 1.572.466 euros per compensar els efectes de la pandèmia de la Covid-19. 812.800 euros es vehicularan a través dels quatre consells comarcals, on s'inclou una aportació extraordinària de 400.000 euros des de l'IDECE (Institut per Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre) i 412.800 de Treball. També aquest Departament ofereix 551.850 euros per crear plans de formació i ocupació que permetin contractar 38 persones a l’atur.
La inversió es farà en el marc del Pla per a la reactivació econòmica i la protecció social que va presentar el Govern català la setmana passada per donar una resposta efectiva i transversal a la crisi derivada de la Covid-19 a Catalunya i aprofitant la reactivació del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre. «Ara del que es tracta és de distribuir i aterrar aquest pla i definir els projectes a nivell territorial, per tornar a posar el país dempeus amb un model, el de la reconstrucció, que sigui més just, d'igualtat, equitat i equilibri territorial», ha assegurat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès.
El vicepresident ha destacat que «la col·laboració i l'acció conjunta» entre les administracions i els agents econòmics i socials del territori han estat «la clau per començar a donar forma al Pla de reactivació econòmica de les Terres de l’Ebre». «És una acció conjunta que permet potenciar l'abast territorial del projecte i, sobretot, per accentuar l'eficàcia de les mesures que s'adoptaran i faran del Pla i la protecció social un autèntic pla de país», ha apuntat.
A banda d'aquests imports, Treball, Afers Socials i Famílies ja ha atorgat 167.816,94 euros a professionals autònoms de les Terres de l’Ebre a través de l'ajut que va posar en marxa el Departament durant la primavera, així com 40.000 euros que de l'IDECE.
Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani ha anunciat que el Departament atorgarà 103.200 euros a cadascun dels consells comarcals de la Terra Alta, el Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d’Ebre per contractar nou personal, fer que el personal de plantilla es dediqui exclusivament a impulsar plans de reactivació socioeconòmica o a contractar un servei extern per a aquest mateix objectiu. L'ajuda extraordinària ascendeix enguany a 412.800 euros amb l’objectiu de compensar els efectes de la pandèmia.
Amb el decret llei 16/2020 de mesures urgent complementàries en matèria de transparència, ajuts de caràcter social, contractació i mobilitat per fer front a la Covid-19 que ha aprovat el Govern, el Departament preveu altres mesures com una línia extraordinària de suport a la contractació de persones que estiguin en situació d’atur. En aquest sentit, el Departament atorgarà, 551.850,36 euros més per contractar a 38 persones en situació d'atur de les Terres de l’Ebre.
També estan previstes mesures com l’augment del suport a les persones autònomes que s’han vist afectades per la crisi econòmica i social de la Covid19, ajuts a microempreses perquè mantinguin les persones treballadores que tenen contractades i també projectes de transformació digital i de nous models de negoci, especialment dirigides a l’àmbit del comerç local.
«Per fer arribar els recursos a les persones, que són el centre de les nostres polítiques, necessitem treballar coordinadament i col·laborativament amb tots els actors rellevants per al desenvolupament econòmic i social. És al territori on es concreten les necessitats de la ciutadania i de les empreses. Tot aquest treball cooperatiu requereix de les complicitats i voluntat del territori. Com passa a Terres de l'Ebre», ha destacat El Homrani. El conseller ha fet valer també «la voluntat i l'esforç dels quatre consells comarcals ebrencs per alinear-se i fer una proposta de plans de reactivació econòmica conjunta» que inclogui actuacions globals, necessitats i perspectives de territori «sense defugir del caràcter singular de cada comarca, ni de la complementarietat d’uns i altres».