Imatge del president espanyol, Pedro Sánchez, durant una compareixença de premsa, amb les banderes d'Espanya i Europa a la seva dreta

El govern espanyol llança noves ajudes: 1.320 milions d'euros

Hi haurà un total de sis línies d'ajudes, segons s'ha detallat avui

El Govern ha anunciat aquest dimarts, 22 de juny, que llançarà un nou programa d'ajudes per a l'autoconsum solar i l'emmagatzematge d'energia. Així ho ha confirmat en un acte organitzat per l'associació fotovoltaica 'UNEF' la secretària d'Estat d'Energia, Sara Aagesen.

Per ara s'estan ultimant els detalls d'aquest nou pla d'ajudes econòmiques, que podria estar a punt fins i tot la pròxima setmana. Aagesen ha deixat clar que, un cop acabat, publicarà en el BOE i que, a partir de l'endemà, estarà ja en vigor.

En definitiva, doncs, el programa d'ajudes podria estar en marxa en els primers dies del mes de juliol. «Volem donar certesa a una indústria que forma part del procés de transició energètica en què estem immersos», ha dit Aagesen.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

1.320 milions d'euros distribuïts en sis línies dirigides a 'públics' diferents

El Pla de Recuperació aprovat fa escassos dies per la Unió Europea ja preveia mesures per fomentar l'autoconsum i l'emmagatzematge d'energia solar. Amb aquest nou programa, el Govern dona compliment al seu compromís exprés amb Europa.

El pla constarà de 1.320 milions d'euros: 900 per a autoconsum, 220 per a emmagatzematge i 200 per a climatització i aigua calenta sanitària. Tots aquests diners s'estructuren en sis línies de subvenció diferents, cadascuna d'elles dirigides a un públic diferent:

  • Primer programa: Dirigit a l'autoconsum i l'emmagatzematge en el sector serveis. Pressupost de 120 milions d'euros: 100 per a generació d'energia; 20 per a emmagatzematge.
  • Segon programa: Dirigit al sector industrial i agropecuari. 175 milions d'euros per a autoconsum; 25 milions per a emmagatzematge.
  • Tercer programa: Dirigit a tots els sectors econòmics. Per emmagatzematge en autoconsum ja existent. 45 milions d'euros de pressupost.
  • Quart programa: Dirigit al sector residencial i administracions públiques. Entre 215 i 430 milions d'euros per a autoconsum i 15 per a emmagatzematge.
  • Cinquè programa: Dirigit al sector residencial. Ajudes per a autoconsum de 5 milions d'euros.
  • Sisè programa: Per climatització i aigua calenta sanitària residencial. Es preveuen 200 milions d'euros en ajudes.

La secretària d'Estat d'Energia, Sara Aagesen, ha aclarit que «a més de les ajudes, també estem preparant altres textos normatius per a l'autoconsum compartit i el repartiment dinàmic de la generació solar».

L'objectiu que s'ha marcat el Govern sobre aquesta qüestió passa per «tenir un conjunt de reformes sostenible, robust i fiable». «No només pretenem accelerar l'autoconsum a casa nostra: també volem que hi hagi una campanya de conscienciació», ha declarat la secretària d'Estat d'Energia.

«Fer pedagogia i divulgació d'aquest nou sistema de generació elèctrica» és una altra de les voluntats que es marca el Govern. «Totes les instal·lacions amb ajuts públics han de tenir un sistema de monitoratge que informi el ciutadà de com funciona la generació i el consum», ha declarat Aagesen.

«Volem que el ciutadà s'empoderi i prengui les seves pròpies decisions i no hi ha res millor que ho pugui veure per si mateix», ha tancat la secretària d'Estat d'Energia.

L'autoconsum elèctric, una opció que va 'in crescendo' a Espanya

Al nostre país, l'autoconsum elèctric és un sistema de consum de l'electricitat que va a l'alça. L'any 2020, l'últim del qual es tenen dades, s'instal·laran un total de 569 MW de nova potència fotovoltaica. La xifra representa un increment important respecte a l'any anterior, 2019, quan es van col·locar 459: es tracta d'un 30% d'increment.

Ara, amb la publicació d'aquest nou pla d'ajudes, des del Govern es busca impulsar encara més l'autoconsum elèctric. El Pla de Recuperació és clau també per a la transició ecològica al nostre país.