El Govern modificarà el codi civil per ajudar amb el lloguer d'establiments tancats per la pandèmia

L'executiu dedicarà 40 milions d'euros a ajuts directes a la restauració

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa amb fons blau i mascareta
El Govern ha aprovat aquest dimecres importants restriccions per reduir els contagis de Covid-19 | cedida

El Govern està plantejant noves mesures perquè les empreses puguin enfrontar les noves restriccions aplicades a causa de l'arribada de la segona onada del coronavirus a Catalunya.

Després que avui confirmés el tancament bars i restaurants durant 15 dies, ara el Govern ha anunciat que modificarà el codi civil per ajudar amb els lloguers d'establiments tancats per la pandèmia. Ho ha fet dins de la bateria de mesures encaminades a la contenció de la covid. Així ho ha confirmat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en una roda de premsa posterior al consell executiu.

Concretament, la Generalitat ha anunciat que donarà ajuts directes pels bars i restaurants que es vegin obligats a tancar durant 15 dies amb una dotació inicial de 40 milions d'euros. Segons ha explicat el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, les empreses afectades també podran optar a una línia extraordinària d'avals per cobrir necessitats a curt termini a partir dels 12.000 euros.

«És una mesura dolorosa, ho sabem, però ens comprometem a prendre mesures per acompanyar el sector. Aquest esforç col·lectiu és necessari si no volem arribar de nou al límit del col·lapse del sistema sanitari. Cal actuar ja», ha assegurat Aragonès. El tancament de bars i restaurants i la resta de restriccions anunciades entraran en vigor la nit de dijous a divendres.

Ajudes directes i línies d'avals

Els bars i restaurants que tinguin «més impacte» en la seva facturació i que tinguin com a única font d'ingressos l'activitat de restauració podran optar a ajudes directes que tindran «una dotació inicial» de 40 milions d'euros, segons ha dit Aragonès, que assegurat que aquest suport s'aprovarà el proper dimarts. D'altra banda, la Generalitat articularà una línia extraordinària d'avals a través d'Avalis per cobrir necessitats de liquiditat a curt termini a partir de 12.000 euros.

Modificació del Codi Civil

Entre les mesures que s'han pres per «alleugerir» l'efecte de les restriccions sobre els establiments que hagin de tancar, hi ha la incorporació d'una clàusula al Codi Civil Català que regula el «canvi imprevisible de les circumstàncies» en els contractes per «acompanyar a tots els negocis que s'aturen i que no poden fer front al lloguer del local», ha afirmat Budó.

Aquesta clàusula preveu que si no hi ha acord en la negociació entre les parts, la part afectada per la crisi pot acudir al jutge i «es podrien ajornar els compromisos de pagament de lloguer mentre no generi beneficis», ha explicat. La consellera creu que aquesta mesura ajudarà als restauradors però també els empresaris de l'oci nocturn  i altres sectors «que hauran de tancar i patiran una afectació».


Comentaris

envia el comentari